Skattereformen har hittills mest fått kritik för att den gynnar redan rika amerikaner, och missgynnar fattiga, men den betyder också att USA ger sig in i den globala skattekonkurrensen på allvar.
– Vi ser definitvt ett ”race to the bottom” när det gäller skattesatser. Länder har börjat konkurrera mot varandra för att dra till sig investeringar genom att ha låg skattesats. Vad vi ser nu är att USA går in i det här, säger David Perrone, skattekonsult och delägare i revisionsjätten KPMG.
Olikheter mellan länder utnyttjas
Att länder konkurrerar med allt lägre skatter och drar till sig varandras företag, jobb och kapital ses som ett växande problem av politiker bland annat i många EU-länder. Företag och privatpersoner utnyttjar olikheter mellan länder, hittar kryphål, både lagliga och olagliga, och sänker skatten mer än det var tänkt.
Debatten tog fart igen efter paradisläckan med nya avslöjanden om bland annat storföretagens skatteplanering.
Facebook till exempel fick särskilda skatterabatter på energi för serverhallar när de byggde en i Luleå. Vinsterna har de skickat via Irland för att dra nytta av den låga bolagsskatten.
Det är sådana pengar Trump siktar in sig på nu.
– Vi ska ta hit åtminstone 4 biljoner dollar. Det är pengar som ligger kvar utomlands också i delar av världen som inte ens gillar oss. Nu kommer de inte att ha kvar pengarna länge till, sa Donald Trump, i ett tal när lagen gått igenom.
På samma nivå som Sverige
Bolagsskatten sänks från 35 procent till 21 procent, men Sverige var långt före USA med att sänka bolagsskatten och locka investeringar från andra länder.
Sedan skattereformen 1990 har Sverige sänkt bolagsskatten gång på gång, från drygt 50 procent till dagens 22 procent, alltså ungefär samma som Trumps nya bolagsskatt.
Trump lockar också med rejäla avdrag för investeringar och jobb kan komma att flyttas till USA, även från Sverige.
– Det kan bli så att vissa företag som har etablerat sig i Europa väljer att ta hem pengar och medarbetare till USA. I svenska internationella storföretag kan det bli färre jobb i Sverige och fler i USA i stället, i en del fall, säger David Perrone på KPMG.