Vintern närmar sig, och elpriserna fortsätter skjuta i höjden. Seniorekonomen Daniel Kral på analysföretaget Oxford Economics beskriver elkrisen som en perfekt storm. Hög efterfrågan pressar upp priserna samtidigt som vi är på väg ut ur pandemin. Slopade restriktioner och kyliga temperaturer tyder på att priserna kommer fortsätta uppåt, berättar Thina Saltvedt, energiexpert på Nordea.
– Ju kallare det blir, desto mer energi förbrukar vi. När samhället öppnar upp ökar den ekonomiska aktiviteten och förbrukning av energi är ofta väldigt tätt knutet till ekonomisk aktivitet, säger Thina Saltvedt i Ekonomibyrån.
Kan skjuta upp återhämtningen
Höga elräkningar är en hård smäll för låginkomsttagare som redan kämpar med ekonomin. Men de flesta hushåll har råd med dyrare el enligt Daniel Kral som menar att höga elräkningar i sig inte är det främsta skälet att oroa sig.
– Alla förväntar sig att konsumenterna ska leda återhämtningen när vi går ut ur pandemin. Men med högre elpriser finns det en risk för att man avstår från restaurangbesök och nöjen eller skjuter upp stora inköp, för att försäkra sig om att kunna betala räkningarna, säger Daniel Kral.
– Nu kommer den här smällen och det kan verkligen fördröja återhämtningen.
Inget nödläge
På makroekonomisk nivå är det viktigt att sätta krisen i perspektiv, menar Daniel Kral.
– När pandemin slog till minskade ekonomierna med upp mot 20 procent i Europa. Elkrisen kanske dämpar tillväxten med ett par procent under månaderna som följer.
Sett till hur regeringar och EU-kommissionen resonerar finns det ingen känsla av att vi befinner oss i något nödläge, enligt Kral. Ett grundläggande antagande är att krisen i stora drag är tillfällig, och att priserna kommer gå ner igen framåt våren.
– Även om elpriserna trycker upp inflationen just nu kommer den minska mot mitten av nästa år.
Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån, Elchockad i SVT Play.