I Bryssel träffades i dag EU:s stats- och regeringschefer för att tala om unionens kommande långtidsbudget. En punkt som diskuterades var hur stora utgifterna ska vara för medlemsländerna.
– Max-scenariot innebär en höjning med 16 miljarder kronor om året för Sverige. 40 procent jämfört med dagens medlemsavgift.
– Helt orimligt, sa Stefan Löfven till sina kollegor kring runda bordet i Bryssel under fredagen, säger SVT:s Christoffer Wendick.
”Dra in bidragen”
Ett av Stefan Löfvens krav var att de länder som inte lever upp till EU:s gemensamma beslut ska få sina bidrag indragna.
– Om man ska ha stöd ifrån EU, då bör man också ställa upp mot till exempel fattade beslut, vad det gäller migration och stå upp för EU:s värderingar, säger Stefan Löfven.
Förslaget om villkor avfärdades inte rakt av, säger Christoffer Wendick, men det finns frågetecken.
– Hur ska man mäta om ett land är lydigt eller olydigt? Om man ska få alla att acceptera ett sådant förslag kommer det bli ett ganska urvattnat förslag.
– Tyskland kom med ett annat förslag om att man istället ska gynna de länder som tagit emot många asylsökande, ett förslag som skulle styra bort pengar från Polen, Ungern och andra länder.
”Tuffast i EU:s historia”
Diskussionen om EU:s långtidsbudget kan bli en långdragen historia, enligt Christoffer Wendick.
– Principen är att man förhandlar ända in i kaklet. Två och ett halvt år tog det förra gången, och det kommer inte bli lätt den här gången heller.
– Det kan bli EU-historiens tuffaste pengaförhandling någonsin.
Budgeten väntas bli klar tidigast under 2019.
– I slutändan är det oftast de envisaste länderna som man får vika sig för, och vi får se om Sverige finns kvar bland dem, säger Christoffer Wendick.
Fakta: EU:s långtidsbudget
EU:s långtidsbudget gäller för sju år i taget och sätter ramarna för hur mycket som kan satsas i varje årsbudget. Nuvarande budget — för åren 2014-20 — landade kring 960 miljarder euro, med regionalstöd (cirka 35 procent) och jordbruksstöd (knappt 40 procent) som klart största utgifter.
Budgeten föreslås av EU-kommissionen, men fastslås gemensamt av medlemsländerna och EU-parlamentet.
EU:s stats- och regeringschefer håller en allmän diskussion om lämpliga prioriteringar vid sitt informella toppmöte i Bryssel på fredagen. Därefter väntar en ministerkonferens inriktad på budgeten i Sofia i mars, med representanter för varje medlemsland. I början av maj kommer sedan kommissionens budgetförslag. Den slutliga budgeten väntas dock bli spikad tidigast under 2019.
Källa: TT
Fakta: Toppmötet i Bryssel
EU:s stats- och regeringschefer samlades i Bryssel på fredagen för att främst diskutera processerna kring nästa års EU-val och synen på kommande långtidsbudget för åren 2021—27. Storbritannien deltog inte i mötet, eftersom landet tänker sig ha lämnat EU redan i mars nästa år.
Kring EU-valet gällde diskussionen bland annat om hur parlamentets mandat ska fördelas och hur ledarna ställer sig till principen om ”spitzenkandidaten”, där EU-kommissionens nästa ordförande ska utses bland de politiker som inför EU-valet förs fram som toppkandidater för respektive partigrupp i EU-parlamentet. Ett formellt beslut om mandatfördelningen kommer att tas i juni.
Kring EU-budgeten ville permanente rådsordföranden Donald Tusk ha svar på tre frågor: vilka politiska prioriteringar ska göras, hur stor ska utgiftsnivån vara och vilken tidtabell ser ledarna framför sig?
Källa: TT