Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har som förslag att införa tullar mellan 10 och 20 procent på allt som USA importerar. När det gäller importer från Kina är tullarna på 100 procent.
Det är ett förslag som kan slå hårt mot både Sverige och Europa.
– Det innebär att det blir mycket dyrare att sälja till USA. Ett handelsberoende land som Sverige kommer att drabbas utav detta, säger Cecilia Malmström, tidigare handelskommissionär.
Ekonomen och författaren Klas Eklund håller med.
– Om han verkligen skulle genomföra allt det här skulle det ta tillbaka tullnivåerna till en nivå som vi hade under den stora depressionen. Det är en radikal förändring och en försämring för världshandeln och för Sverige.
Fordon- och läkemedelsindustrin hotade
Sverige, och andra länder, skulle särskilt påverkas om det blir motåtgärder från andra, menar Eklund.
– Om EU eller andra länder ger sig in i tullkrig skulle det framförallt drabba viss svensk industri som har mycket export till USA. Fordons- och läkemedelsindustrin är särskilt utsatta.
I både USA och resten av världen skulle, enligt kalkyler, tillväxten dämpas och kostnaderna stiga, menar Eklund.
– Det finns ingen, mig veterligen, som räknat ut att det skulle bli något bra med det här. Frågan är hur många grader i helvetet det blir.
Så kan Harris förslag påverka Sverige
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris har inte föreslagit några nya tullar mot Europa, och de tullar som införts har omvandlats till importkvoter, konstaterar Cecilia Malmström. Importkvoter som fortfarande kostsamma för Europa och Sverige.
Trump har föreslagit att sänka bolagsskatten, vilket kan sätta press på andra länder att följa efter. Det har fått företagsledare i USA att förespråka Trump, tror Eklund. Harris vill tvärt om höja bolagsskatten.
– Om hon gör det och Sverige inte gör något blir vi mer konkurrenskraftiga. Det betyder att svenskt näringsliv skulle tjäna mer på Harris.