De senaste dagarna har blåst kring myndigheten Finansinspektionens och deras bristande kritik mot banken Nordea. Myndighetens ledning har i en rad artiklar i Svenska Dagbladet ifrågasatts för att den varit för undfallande mot banken Nordea.
Anledningen är en intern rapport som pekar på att banken kan vara underkapitaliserad, det vill säga att den har för liten krockkudde inför en eventuell ny finanskris. Enligt den interna rapporten som tidningen publicerat kan kapitalbristen vara mellan 50-80 miljarder kronor.
FI-chefens nära relation till Nordea
Efter tidningens avslöjande tonade Finansinspektionen och generaldirektören Erik Thedéen ned rapportens betydelse. Även Nordea har försökt relativisera rapportens betydelse.
Flera personer som tidningen talat med är kritiska mot hur Finansinspektionens ledning har agerat, eller snarare frånvaron av agerande.
SVT:s genomgång av Erik Thedéens roll på Finansdepartementet, dit han rekryterades 2010, visar att han var mycket aktiv när det gäller just Nordea och bankens kapitaltäckning. Svenska staten var under lång tid huvudägare i banken men sålde vid flera tillfällen av sitt aktieinnehav från och med 2011.
Deltog i Nordeas stämmor
Erik Thedéen deltog vid flera bolagsstämmor som statens representant. Vid 2011 års bolagsstämma sade han att han ansåg att banken var välkapitaliserad men han var samtidigt kritisk mot bankens stora utdelningar och han argumenterade för höjda kapitalkrav.
Dennis Töllborg anser inte att det är lämpligt att den person som varit ägarrepresentant för ett bolag ska granska samma verksamhet.
– Problemet är att det inte finns en självständig granskning.
”Riskerar rationalisera sina vänners beteende”
Han säger att det finns två uppenbara risker. Om man granskar en verksamhet man varit inblandad i direkt eller indirekt så känner man folk.
– Då tenderar man att rationalisera sina vänners beteende. Då gör vi inte ett professionellt arbete, säger Dennis Töllborg.
Den andra risken är att man undergräver tilltron till systemet.
– När folk tappar tilltro till det då slutar systemen att fungera, säger han.
FI: Inte jäv
Finansinspektionen anser inte att det finns något jäv för Erik Thedéen i dag när det gäller Nordea.
– Han har anmält att det kan finnas jäv i några situationer men när det gäller Nordea är han inte jävig. Staten har ingen ägarandel i Nordea i dag och därför finns ingen jävssituation, säger Finansinspektionen pressekreterare Peter Svensson.
SVT har sökt finansmarknadsminister Per Bolund för en kommentar utan resultat.