Initiativet till nedskärningarna går under namnet ”Doge”, eller ”The Department of Government Efficiency”. Arbetet leds av techmiljardären Elon Musk som i dagarna framförde att ”hela myndigheter måste raderas”.
Att göra en ordentlig genomgång av statsapparaten för att kunna upptäcka eventuella effektiviseringar och förbättringar är det inget fel på i sig, menar finansmannen Christer Gardell.
– Sen tror jag nog inte att Elon Musk är den typen jag hade valt. Det verkar bli onödigt kontroversiellt och för mycket medial cirkus, säger han.
Kritiken: ”Tror de kan lösa allt”
Gunnar Harrius är reporter på Dagens Industri och en av gästerna i Ekonomibyrån.
Han anser att näringslivet har en övertro på sin förmåga att sköta ekonomin i staten.
– Jag är så otroligt trött på ingenjörer som bara för att de kan lösa ett typ av problem tror att de kan lösa alla världens problem.
Att en icke folkvald person som Elon Musk kan få tillgång till känsliga statsuppgifter är problematiskt, säger Harrius.
– Det är rakt av korrupt att han ska få tillgång till det här uppgifterna. Staten är dessutom en stor kund till många av hans bolag.
Vad är Doge?
”The Department of Government Efficiency” har hittills lagt ner biståndsmyndigheten USAID. Utbildningsdepartementet, katastrofmyndigheten Fema och försvarshögkvarteret Pentagon uppges stå näst på tur.
Nedskärningarna sker också genom att minska statsanställd personal. Omkring 2,3 miljoner anställda har nyligen fått frågan om att sluta med bibehållen lön fram till september och 75 000 har antagit erbjudandet.
President Donald Trump har tidigare sagt att Doges arbete ska vara klart senast den 4 juli 2026.