Frankfurt och Paris slåss om bankirer vid Brexit

Publicerad
Analys ·

Skaldjursplatå vid Pont Neuf eller inbakade ägg på Frankfurts betongkaj? Redan innan den brittiska finansbjörnen är brexitskjuten har konkurrenterna börjat buda på skinnet.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Det är svårt att inte tänka på björnar dessa dagar. För aktiemäklarna är bear market ett välkänt begrepp. Björnmarknad är då börsen visar en nedåtgående trend. En sådan trend som banken Goldman Sachs varnat för ifall Storbritannien lämnar EU.

Det sägs att det är det nedåtgående rörelsen som björnen gör med sin ram eller tass när den slår som skapat uttrycket. En brexit skulle få de bankanställda att packa sina kartonger, enligt många bankchefer.

Röd matta i Paris

För två veckor sedan sa ett gäng finansherrar vid en konferens i Paris att staden genast rullar ut den röda mattan för Englands bankirer ifall britterna väljer att lämna EU.

Hessens finansminister (den delstat där Frankfurt ligger) svarade raskt häromdagen, med tydlig pik åt Paris, att ett drygt halvdussin amerikanska och schweiziska banker redan gjort diskreta efterforskningar för att kunna flytta till den tyska finanshuvudstaden ifall britterna säger ja till brexit.

Mer pengar kvar i Frankfurt

Paris kan kontra med att deras finanssektor är mer än dubbel så stor som Frankfurts som ”bara” har cirka 62.000 anställda, vilket i sin tur är en tiondel av Londons.

Å andra sidan är hyrorna i Frankfurt betydligt billigare än i Paris som rankas som världens tjugonde dyraste stad medan den tyska konkurrenten först kommer på plats 30. Och medan finansparisaren kan få betala närmare 50 procent av lönen i skatt och sociala avgifter kommer frankfurtaren undan med knappt 20 procent, enligt en undersökning av banken UBS.

I Frankfurt finns också Europeiska Centralbanken ECB, som dessutom fått en splitter ny glasbyggnad. Det är ett tungt argument, hävdar Frankfurtförespråkarna.

Mer romantiskt I Paris

Å andra sidan är det inte lika romantiskt att sitta vid floden Mains kaj. Även om en kall pilsner i sommargräset bland stadens få hipsters kan te sig lockande.

Då kanske en skaldjursplatå med årgångschampagne efter jobbet på en kvarterskrog i Marais känns ännu roligare.

Tidigast midsommar morgon kan Londons finansmän veta om de ska börja träna på uttalet av Bärenmarkt eller baisse des marchés.

Samtidigt har varken fransmän eller tyskar historiskt stått särskilt högt i kurs hos många traditionella britter. Så frågan är vem som egentligen gör vem en björntjänst den dagen brittbankirerna tvingas flytta.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.