– Det händer ju inte så ofta att mynt görs ogiltiga. Men när vi avskaffade 50-öringen fick vi in omkring 30 procent av mynten, säger Susanne Meyer, pressekreterare på Riksbanken.
– Men nu handlar det om större belopp så vi hoppas få in upp mot 50 procent.
Handla för mynten
Det enklaste sättet att göra sig av med mynten är att handla för dem i butik. Men på många håll finns begränsningar.
– ICA-butikerna bestämmer själva hur många mynt en kund kan betala med vid ett och samma tillfälle, men de flesta butiker följer Svensk Handels rekommendation om att max ta emot 25 mynt åt gången, säger Emelie Ericson på ICA presstjänst.
Sätta in på bankkonto
En annan möjlighet är att försöka sätta in pengarna på ett konto i banken. Riksbanken har skapat en sajt som kallas myntkartan.se där man kan hitta ställen som tar emot mynten. Där finns omkring 900 banker och växlingskontor. Men det innebär inte att det är gratis.
– Vi hänvisar till insättningsautomater. Där är insättningarna avgiftsfria, säger Claes Warrén på Swedbanks pressavdelning.
Tar avgift för påsar
– Men har man inte möjlighet att komma dit går det att lämna in mynt i speciella påsar som vi tillhandahåller. Men det finns en kostnad på 100 kronor per påse.
Och då måste man först hitta ett kontor som hanterar kontanter. Påsarna får väga högst 2,5 kilo.
Också andra banker och växlingskontor tar avgifter.
SEB däremot väljer att till sina kunder ta emot mynten helt kostnadsfritt.
– Vi tar emot mynt från våra kunder för insättning på kontot. Och det är än så länge ingen avgift på det, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.
Värdelösa efter sista augusti
Den 30 juni upphör mynten att gälla i handeln. Har man mynt kvar efter det kan de sättas in på ett bankkonto ytterligare två månader fram till sista augusti. Därefter blir mynten värdelösa.
Även 100- och 500-kronorssedlarna kommer att bli ogiltiga 30 juni.