Sam Altman och Greta Thunberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flera år har Greta Thunberg varit det hetaste namnet i Davos. Nu handlar det betydligt mer om Sam Altman och AI. Hör mer om AI-skiftet på toppmötet i videon ovan. Foto: TT/AP

”Greta ut, Sam in”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ännu har inte Greta Thunberg synts till på Världsekonomiskt Forum i Davos. Namnet alla snackar om här i år är i stället deltagaren Sam Altman, vd för OpenAI. Bolaget som leder utvecklingen inom generativ AI, som var den stora grejen 2023 och spås fortsätta prägla 2024.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

AI är ett av fyra huvudteman på årets World Economic Forum (WEF) i Davos där 60 presidenter och premiärministrar, 800 företagsledare och ideella organisationer samlas för att diskutera vår tids stora utmaningar. Övriga tre teman är: säkerhet i en splittrad värld, tillväxt och jobb, hållbarhet och energi.

Krig, klimat och konjunktur brukar vara på agendan här. AI har i kraft av sitt nyhetsvärde seglat upp som ämnet som överskuggar de andra. Det är i topp över de kortsiktiga risker som WEF listar utifrån en enkät med beslutsfattare. På grund av risken för AI-genererad desinformation när USA, Indien och Storbritannien går till val 2024.

”Superkraften som både kan förgöra och förbättra”

Men också för att artificiell intelligens alltmer är en del av krigföring, kan användas i klimatkampen och påverkar konjunkturen. AI är superkraften som både kan förgöra och förbättra. Det snackas lika mycket om risker som om möjligheter.

Inför WEF i Davos har internationella valutafonden, IMF, släppt en analys av hur AI förändrar arbetsmarknaden. 40 procent av jobben i världen kommer påverkas av artificiell intelligens, spår dess ekonomer.

Det behöver dock inte betyda att 40 procent bli ersatta av en algoritm. Konsultjätten TCS har gjort en undersökning bland företagsledare och två tredjedelar av dem tror att även i en AI-värld så kommer mänsklig intelligens att utmärka sig, att människor även framöver spelar en viktig roll.

”En hel del att ta tag i”

De största AI-optimisterna tror att en framtida artificiell superintelligens kommer lösa världens alla problem. Den är i sådana fall hjärtlig välkommen hit till Världsekonomiskt (kris)-Forum!

Efter paneldiskussionen under rubriken ”Generativ AI: ångmaskinen för den fjärde industriella revolutionen?” följer ”När klimatet påverkar din hälsa” och kl 14 ska Ukrainas president Zelenskyj tala om kriget som inte bara är en existentiell fråga för sitt eget land.

Det finns en hel del för både artificiell och mänsklig intelligens att ta tag i.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.