Det första krispaketet presenterades av finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström (C). Foto: Jessica Gow / TT

Guide: Detta har regeringen gjort för att ta Sverige genom krisen

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av mars meddelade regeringen sina första åtgärder för att minska den ekonomiska skadan av coronapandemin i Sverige. Sedan dess har ett antal åtgärder tillkommit – från både regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen. Här är en kort sammanfattning av vad som gjorts hittills.

16 mars: Första stödpaketet

Regeringens första stödpaket innehåller flera åtgärder för att stötta företag under coronapandemin. Paketet kan, om det utnyttjas fullt ut, omfatta över 300 miljarder kronor. Det innehåller bland annat:

• Stöd vid korttidspermitteringar. Arbetsgivarens kostnad minskar med upp till 50 procent, den anställde/permitterade får 90 procent av sin lön och staten står för mellanskillnaden.

• Regeringen tar över arbetsgivares sjuklönekostnader under april och maj.

• En försäkring för företag som innebär att de kan få anstånd med betalning av skatter som exempelvis arbetsgivaravgift, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Det omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader.

Läs mer om det första krispaketet här.

Sedan tidigare har flera åtgärder meddelats:

• Karensavdraget slopas mellan 11 mars och 31 maj. Staten står för att betala ut sjukpenning under första dagen vid sjukdom.

• Kravet på läkarintyg avskaffas tillfälligt i upp till 14 dagar.

• Riksbanken har tidigare meddelat att man lånar ut 500 miljarder kronor till nollränta till 22 banker som i sin tur kan låna ut till krisdrabbade företag.

• Finansinspektionen sänker bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent, vilket motsvarar 45 miljarder kronor. I praktiken betyder det att bankerna får tillgång till ytterligare 800-900 miljarder kronor som de kan låna ut till företag och privatpersoner.

17 mars: Flygbranschen

Staten erbjuder flygbranschen kreditgarantier på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder riktas till direkt till SAS. Läs mer här.

20 mars: Mer stöd till företagen

Det andra krispaketet från regeringen består av tre delar.

• Statliga Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

• Statliga Svensk Exportkredits låneram utökas från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretagen.

• Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas från 450 miljarder till 500 miljarder kronor. EKN förutser en ökad efterfrågan på kreditgarantier, likt under finanskrisen 2008. Taket läggs nu på samma nivå som då.

Läs mer här.

20 mars: Kulturen och idrotten

Kultursektorn och idrottssektorn får 500 miljoner kronor vardera för att lindra effekterna av att så många evenemang ställts in. Pengarna ska fördelas av de expertmyndigheter som finns på området.

Läs mer här.

25 mars: Småföretagare

Det tredje krispaketet från regeringen är fokuset på små och medelstora företag och beräknas kosta totalt 150 miljoner kronor.

• Arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna slopas tillfälligt mellan 1 mars och 30 juni.

• Företagare får möjlighet att spara hela den skattepliktiga vinsten för förra året för att kunna kvitta mot framtida förluster.

• Särskilt utsatta branscher som restaurang, hotell och sällanköpshandeln erbjuds ett hyresstöd på upp till 50 procent av lokalhyran mellan april och juni.

• En statlig lånegaranti inrättas till de småföretag som har svårt att få lån beviljade från bankerna. Företagen kommer att kunna låna max 75 miljoner kronor där staten tar 70 procent av riskerna. Under de första månaderna behöver ingen ränta betalas.

Läs mer här.

2 april: Kommuner och regioner

Regeringen tillför kommuner och regioner ytterligare 15 miljarder kronor. Pengarna fördelas sedvanligt med 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. Läs mer här.

30 april: Senaste krispaketet

39 miljarder kronor i omsättningsstöd går till svenska företag som har en omsättning på mer än 250 000 kronor på ett år och ett omsättningstapp på mer än 30 procent. Stödet gäller mars och april, då krisen slog hårt mot många företag. Maxersättningen är 150 miljoner kronor till ett enskilt företag.

Med det nya stödet räknar finansminister Magdalena Andersson (S)med att statens utgifter för coronakrisen i år kommer upp i 170 miljarder kronor.

Läs mer här.

11 maj: Kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken beräknas förlora en miljard i månaden på minskad biljettförsäljning i hela landet. Regeringen tillför därför tre miljarder kronor till kollektivtrafiken som ska administreras och betalas ut av Trafikverket.

12 maj: Vård, omsorg och civilsamhället

Äldreomsorgen får 2,2 miljarder för att möjliggöra för personal att vidareutbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på arbetstid. Satsningen ska också ge fler fasta anställningar inom äldreomsorgen.

Sveriges kommuner och regioner får ytterligare två miljarder, totalt fem miljarder, för att ersätta ”extraordinära kostnader” under coronakrisen.

Socialstyrelsen får ett tillskott på 97 miljoner och Folkhälsomyndigheten på 28 miljoner.

Januaripartierna har också kommit överens om ytterligare 100 miljoner kronor till civilsamhället. Stödet är tänkt att stärka föreningar och organisationer som jobbar med sociala och humanitära insatser för samhällets mest utsatta under coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet