Hittills har verksamheter som second hand-butiker som drivs av ideella organisationer, exempelvis Stadsmissionen, Röda Korset eller Frälsningsarmén, varit momsbefriade. Men efter ett avgörande i Högsta Förvaltningsdomstolen har Skatteverket kommit fram till att de här verksamheterna konkurrerar med kommersiella, och därför ska betala 25 procent i moms.
De nya momsreglerna kan komma att slå hårt mot ideella verksamheter, varnar ansvariga.
– Om vi skulle öka våra priser för att kunna betala den här momsen och samtidigt generera överskotten som är hela syftet med vår verksamhet, att ge till behövande i samhället, då behöver vi höja priserna radikalt, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande i samarbetsorganisationen Ideell Second Hand.
Hon slår ifrån sig att ideellt drivna butiker konkurrerar med kommersiella.
– En kommersiell aktör som en antikvitetshandlare eller en traditionell och kommersiell second hand-affär har ju ett inköpsvärde – de köper ju in sina saker för att sälja och förtjänsten går till en enskild person. Vi får våra gåvor som vi omvandlar till pengar, och allt vårt överskott ska gå till behövande i samhället.
Myndigheter motverkar varandra
Verksamheter som inte håller öppet mer än 24 timmar i veckan och till större del sköts av frivillig arbetskraft kan komma att undantas från de nya, hårdare riktlinjerna.
Ett moment 22, menar Caroline Andermatt.
– Här motverkar ju myndigheterna varandra. Vi tar emot 7.000 personer i arbetsträning varje år, och där ställer Arbetsförmedlingen som krav att vi ska ha öppet minst 40 timmar i veckan.
Nu kan många ideellt drivna butiker tvingas stänga helt av kraven.
– Samhället förlorar, staten förlorar, vi ideella aktörer förlorar och inte minst förlorar alla behövande i samhället. Så jag har svårt att se vad syftet är med det här.