Konjunkturinstitutet konstaterar att lågkonjunkturen i Sverige fortsätter att fördjupas. Tillväxten för nästa år väntas öka med 0,5 procentenheter till 1,2 procent, vilket är lägre än tidigare prognoser.
– Hushållen är försiktiga och det har gett avtryck i konsumtionsutvecklingen. Det är det höga ränte- och prisläget som ger avspår i konsumtionen, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Tillväxten tar fart 2026
Under 2026 väntas ekonomin börja ta god fart med en tillväxt på 3,6 procent. Men först 2027 väntas Sverige vara ute ur lågkonjunkturen.
Ett område som har en god tillväxt är den offentliga konsumtionen. Det beror framför allt på statliga investeringar i försvaret, som kommer att fortsätta de närmaste åren.
Nya löneavtal nästa år
Sysselsättningen har minskat i alla branscher i år. Den svaga tillväxten fortsätter nästa år, då företagen i första hand kommer att lägga sina resurser på ökad produktion och först 2026 räknar med att öka antalet anställda. Arbetslösheten väntas ligga kvar på 8,5 procent under 2025.
Nästa år omförhandlas en majoritet av löneavtalen. 2024 växte lönerna med 4 procent, den högsta löneökningstakten i Sverige på mer än 15 år. De kommande åren väntas en löneökningstakt på 3,3 procent, säger Ylva Hedén Westerdahl.
– Det är i linje med de förväntningar vi ser från arbetsmarknadens parter.
Hon säger att avtalsrörelsen sker i ett svårt läge där det å ena sidan är lågkonjunktur, å andra sidan fortsatt höga vinstandelar i industrin. Men löneökningar på 3,3 procent tillsammans med ett sänkt kostnadstryck till följd av ökad produktivitet som företagen räknar med, kommer inte att öka på inflationen, enligt KI:s prognos.
Sjunkande inflation och ränta
Trots att inflationen steg i november är KI:s bedömning att den fortsätter sjunka under 2025 till en nivå under 2 procent.
Enligt KI:s prognos kommer styrräntan att sänkas successivt ned till 1,5 procent 2026. Riksbanken räknar med bara med en sänkning 2025 till 2,25 procent. Att prognoserna skiljer sig åt beror på att KI har en annan syn på den makroekonomiska utvecklingen, säger Ylva Hedén Westerdahl.
– Inflationen kommer att vara under Riksbankens mål de kommande åren och vi ser ingen motsättning mellan att sänka räntan snabbt och ha inflationen nära målet.