– Klarna har investerat tungt i marknadsföring, med bland annat en reklamfilm på Super Bowl, vilket är bland det dyraste du kan göra, säger Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo Fonder. Foto: TT arkiv

Klarnas ”köp nu betala sen”-modell sätts på prov

Uppdaterad
Publicerad

Klarna redovisar i ett slag stora förluster och ett sparpaket där 700 kan få gå. En sämre konjunktur sätter bolagets ”köp nu betala sen”-modell på prov.

– Det återstår att se hur deras kreditgivning klarar sig i en ordentlig lågkonjunktur, säger Bo Becker, professor i finansiell ekonomi.

På måndagen kom först beskedet att Klarna ska skära ner 10 procent av personalstyrkan, vilket innebär runt 700 tjänster.

Samma kväll släppte bolaget sin kvartalsrapport för första kvartalet 2022. Siffrorna visar en förlust före skatt på drygt 2,5 miljarder kronor.

Att Klarna gör förlust är ingen skräll i sig, enligt Bo Becker, professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

– Kapitalmarknaden kan ha ganska gott tålamod med företag som är olönsamma, så länge man ser att det blir mycket tillväxt och stark intjäningspotential i slutändan. Den stora frågan för Klarna är hur lönsamma de kan bli och hur snabbt, säger han.

Dyrt lansera i USA

De senaste åren har bolaget gjort en stor satsning mot den amerikanska marknaden.

Enligt Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo Fonder, är det tufft och kostsamt att lansera i USA.

– Klarna har investerat tungt i marknadsföring, med bland annat en reklamfilm på Super Bowl, vilket är bland det dyraste du kan göra, säger han.

Även kreditförlusterna, det som analytiker brukar vara mest intresserade av i bolag som Klarna, har ökat i takt med expansionen. Det är pengar som låntagarna inte kan, eller förväntas kunna, betala tillbaka.

Klarnas kreditförluster det första kvartalet växte med runt 50 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Kreditförlusterna måste dock sättas i relation till hur snabbt lånestocken växer. Då ser det inte lika dramatiskt ut.

Ägarna ställer tuffare krav

Enligt Bo Becker återstår det att se hur Klarnas ”köp först betala sen”- modell, som går ut på att ge ut snabba konsumentkrediter på kortare sikt, klarar sämre tider.

– Det är en ny modell som de har haft jättemycket framgång med. Men det vi inte har sett än är hur den fungerar om det blir en kraftig inbromsning i konjunkturen. Därmed inte sagt att det blir några problem, men vi vet inte, säger han.

Sämre konjunktur innebär däremot en större risk för att människor inte kan betala tillbaka sina lån, och därmed större kreditförluster för bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.