Enligt rapporten bildas inkomstgapet tidigt i ungas karriär och följer sedan med genom arbetslivet.
– Vid 29 års ålder så har män 20 procent högre inkomst än vad kvinnor har, säger Hannah Alvå utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Lägre lön trots högre utbildning
Rapporten visar att en av orsakerna bakom det tidiga inkomstgapet är att en större andel kvinnor väljer att studera och därför kommer ut i arbetslivet senare.
– Men man kan ju också tänka att vid 29 års ålder så har ju de flesta pluggat klart och börjat arbeta, och det som då är uppseendeväckande är att det ändå inte jämnas ut vid den tidpunkten, säger Hannah Alvå.
Trots en högre utbildning så kvarstår gapet. Något som man kopplar till de yrken som kvinnor kontra män söker sig till.
– Vi ser att det finns löneskillnader som gör att kvinnodominerade branscher har sämre förutsättningar att få en högre lön, och det är det som är problemet, säger Hannah Alvå.
Män har till exempel i större utsträckning fasta anställningar jämfört med kvinnor, där tidsbegränsade anställningar är betydligt vanligare.
– I kvinnodominerade yrken är det vanligare att man jobbar deltid eller har osäkrare anställningar, vilket definitivt får effekt på inkomsten, säger Hannah Alvå.
Fler kvinnor lever på ersättning för föräldraledighet
En annan bidragande faktor bakom inkomstgapet är att en högre andel kvinnor har ersättning för föräldraledighet eller närståendeomvårdnad som sin huvudsakliga inkomst.
– Det är normer som etablerar sig redan i väldigt unga åldrar, säger Hannah Alvå.