Lånehamstring inför amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Inför det förra amorteringskravet 2016 steg utlåningen kraftigt innan fönstret stängde. Och det lär ske igen inför det förmodat än tuffare kravet, om än i mindre omfattning, tror bankerna.

Statistiska centralbyråns siffror över utlåningen visar en tydlig puckel i maj 2016, månaden innan amorteringskrav på nya lån som översteg 50 procent av bostadens värde trädde i kraft.

– Det ökade enormt mycket, säger Karin Hellgren, informationschef på statliga banken SBAB.

Det kan bli så igen:

– Om beslutet att införa amorteringskravet fattas är det säkert många som passar på att höja sin belåning innan det träder i kraft inför exempelvis en renovering, fortsätter hon även om det inte direkt syns i några siffror ännu.

Extra lånefest

Även Skandia märkte en tillfällig extra lånefest våren 2016.

– Det såg vi också tendenser till ganska tydligt. Det var många som ville forcera fram ett lånelöfte innan fönstret stängde, men även en del som ville höja sina befintliga lån, säger Pontus Haag, presschef på Skandia.

Men några effekter av någon lånehamstring i nuläget märks inte bland Skandias kunder. Frågorna till lånehandläggarna handlar mer om var bostadspriserna är på väg än vad de smått krångliga amorteringsreglerna får för effekt, enligt Pontus Haag. Inte heller Swedbank har märkt av någon rusning ännu.

I måndags kom SCB-siffror som visar på en tilltagande utlåningstakt i oktober. Detta trots signaler om en prisavmattning på bostadsmarknaden. Men både Karin Hellgren och Johan Hansing, chefekonom på Bankföreningen, tror att förklaringen finns i att det handlar om eftersläpande statistik från bostadsaffärer genomförda i slutet av sommaren.

Kommer sen

Johan Hansing kan tänka sig att det blir en liten hamstringseffekt även denna gång, om regeringen beslutar sig för att införa det tuffare amorteringskravet från 1 mars.

– Men det är en mindre grupp som påverkas denna gång. Därmed kan man inte förvänta sig samma effekt som 2016, säger Hansing.

En annan skillnad som Hansing pekar är att bostadsmarknaden denna gång är lite skakigare, vilket kan få bostadsägarna att vara lite mer försiktiga med att krydda lånen.

– Men om det blir en effekt är det rimligt att den kommer lite längre fram, säger Hansing.

Fakta: Nytt krav på gång

Om regeringen gör verklighet av Finansinspektionens förslag införs ett extra amorteringskrav på en procent av lånebeloppet, för nya lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten (lön före skatt). Det beräknas påverka cirka 15 procent av alla nya låntagare och då främst i de dyrare storstäderna.

I juni 2016 infördes det förra amorteringskravet som innebär att lån överstigande 70 procent av bostadens värde ska amorteras med två procent per år, för att sedan sjunka till en procent per år för lånebelopp mellan 50 och 70 procent av bostadens värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.