Det tar lång tid för invandrare att komma in på landets arbetsmarknad, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).
Forskarna i rapporten om flykting- och anhöriginvandrares etablering på arbetsmarknaden har gått igenom perioden 1990–2014.
Efter fem år är det färre än hälften som räknas som etablerade, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Efter 15 år har 80 procent etablerat sig.
Definitionen av att vara etablerad på arbetsmarknaden är att man på ett år ska ha tjänat minst hälften av medianinkomsten för en 45-åring.
– På lite längre sikt ser vi en stabil men ganska långsam etablering på arbetsmarknaden, säger Olof Åslund generaldirektör på IFAU, till Ekot.
LÄS MER : De utrikesfödda har fått de nya jobben i Sverige
Inte svårare att få jobb när invandringen är stor
Enligt IFAU är tiden det tar att få jobb påfallande stabil oavsett om det kommit många eller få invandrare ett visst år.
– De som oroar sig och säger att nu när det är så många som är på väg in så kommer det vara ännu svårare än för dem som kom tidigare. Tittar vi på historien så ser det inte ut som att det sambandet är så starkt, säger Olof Åslund till Sveriges Radio.
Små företag viktiga inkörsportar
Ofta diskuteras lägre löner som ett sätt att få fler att komma i arbete. Det skulle kunna göra viss skillnad, enligt IFAU.
– Är det så att stora grupper av sökande inte bedöms som aktuella över huvud taget kanske man inte kan komma någon vart med sänkta kostnader, säger Olof Åslund.
LÄS MER: Växande klyftor viktigaste valfrågan för Liberalerna
IFAU konstaterar att den första arbetsgivarkontakten är en väg till en mer stabil anställning och att små företag med låga inkomster är viktiga inkörsportar.
”Företag i hotell- och restaurangbranschen samt städbranschen är relativt vanliga arbetsgivare bland både kvinnor och män. Kvinnor arbetar oftare inom vård och omsorg och män tar relativt sett oftare steget in via tillverkningsindustrin eller transportbranschen.”, skriver IFAU i ett pressmeddelande.
Stabil men långsam etablering
Anders Forslund på IFAU som är en av rapportförfattarna, beskriver etableringen på den svenska arbetsmarknaden bland utrikes födda som stabil men långsam.
– Etableringstakten är förvånande stabil. På lite längre sikt ser vi inga tydliga spår av konjunkturen och antalet personer som kommit ett visst år. Med tanke på det nuvarande läget då många är på väg in kan stabiliteten kanske tolkas positivt, men nivåerna är relativt låga. För många tar det lång tid att komma in på den svenska arbetsmarknaden.