Under ett decennium var hon Luxemburgs bästa florettfäktare. Hon fäktades i Olympiska spelen i Rom 1960, i Tokyo 1964 och i Mexico City 1968. Men 1968 blev hon också invald som en av de första kvinnorna i EU-parlamentet. Sedan dess har hon varit en ledande luxemburgpolitiker för högerliberala Democratic Party.
Militärer och finansmän
Vi träffas på Brasserie Guillame, mitt emot stadshuset i Luxemburg City. Här träffas politiker, finansmän och höga militärer. Alla vill hälsa på Colette Flesch vars kusin är restaurangens ägare. En av de som kommer fram är Lydie Polfer, Luxemburgs nuvarande borgmästare, som sitter på den stol där en gång Colette Flesch satt och vars dotter Colette Flesch är gudmor för.
Alla frågar om de blåmärken och sårskorpor hon har i ansiktet. Blåmärken som kommer från den rånmisshandel hon utsattes för en vecka tidigare där hon försökte knuffa bort de tre rånarna.
Efter den så kallade Luxleaks där revisorsjätten PWC 2014 avslöjades med att ha hjälpt hundratals internationella bolag undvika skatt med Luxemburgregeringens goda minne har landet hamnat i ett negativt skattefokus. Det är som om hela landet nu blivit blåslaget. Men Colette Flesch gillar inte beskrivningen av Luxemburg som ett skatteparadis.
– Vi har alltid tyckt det känns orättvist. Vi ska inte jämföras med British Virgin Islands eller Niue. Vi har ett framgångsrikt finansiellt centrum, men alla gillar inte det, säger hon.
Minskat skatteflykt
Dessutom anser hon att landets nuvarande regering tagit en lång rad steg för att minska skatteflykten.
– De har lagstiftat om ökad transparens, ett ökat informationsutbyte mellan olika länder och vi ha kommit överens med övriga finansministrar i EU om att företagens vinster ska redovisas på ländernivå.
Det pyttelilla storhertigdömmet Luxembourg har bara dryga halvmiljonen invånare, det har varit slagfält för europeiska maktambitioner under århundraden, för 60 år sen var landet med och grundade EU. I dag blandas EU-instutitionernas modernistiska byggnadslådor med romerska akvedukter och finans- och revisionsbolagens anonyma glasskrapor.
Colette Flesch och hennes kollegor har lyckats bra. Idag är genomsnittsinkomsten är högst i EU. Men tillväxten har delvis byggts på andra länders förlorade skatteinkomster.
Bankirernas barn
Samtidigt har skatterevisorer varnat för att de nya reglerna kan bidra till att många finansbolag i Luxemburg måste slå igen. Men madam Flesch är inte orolig. Hon och Luxemburg har ställt om tidigare – senast när stålkrisen fick landet på knä.
– Vi förstod att vi inte kunde omvandla stålarbetare till bankirer och försäkringstjänstemän. Så vi pensionerade dem i stället och skickade deras barn till skolan.
Men vad ska då bankirernas barn göra nu?
– Jag vet inte. Dina gissningar är lika goda som mina. Kanske ge sig in i rymdteknologi!, säger Colette Flesch.