Matpriserna drar iväg. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Matpriser steg 3,9 procent

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna ökade med 3,9 procent i februari jämfört med samma månad i fjol. Det är den högsta ökningstakten på över ett år, enligt SCB. Kaffe och mejerivaror lyfter mest.

Senast prisökningen på mat var högre var i december 2023.

”Högre elpriser och prisökningar på livsmedel och alkoholfria drycker var bland de främsta bidragen till inflationstakten i februari”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Kaffe och smör är exempel på livsmedelsvaror som dragit iväg ordentligt, plus 28 respektive 26 procent på ett år. Även sötsaker och glass har blivit rejält mycket dyrare, 9,4 procent i årstakt.

Mejerivaror som mjölk, ost och ägg har sammantaget ökat i pris med 10,4 procent sedan februari i fjol.

Elpriser och kläder

Den totala inflationen landade på 2,9 procent i februari, enligt måttet KPIF, vilket var samma siffra som de preliminära visade förra veckan.

Bland övriga prisökningar som lyfter inflationen lite extra märks elpriserna, som steg med 8,9 procent på årsbasis. Även kläder har blivit i genomsnitt 3,8 procent dyrare.

Åt motsatt håll går räntekostnaderna och drivmedel som har sjunkit tydligt, runt 20 respektive 7 procent.

Samtidigt meddelar den statliga banken SBAB på torsdagen att man höjer banken tremånadersräntan med 0,05 procentenheter. Banken är därmed först ut med att höja de rörliga bolåneräntorna, efter närmare ett år av stadiga sänkningar. Den nya listräntan blir 3,47 procent.

Espresso

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Priset på bland annat kaffe stiger kraftigt – men vad kan vi tänkas hälla i kopparna i framtiden? Se när hållbarhetsforskaren Charlotte Bunge bjuder SVT:s reporter på framtidsfika. Foto: Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.