Börsen i Stockholm avslutar veckan med röda siffror. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mörkröd Stockholmsbörs i global börsoro

Publicerad

Global börsoro råder vilket avspeglas på den svenska marknaden. Stockholmsbörsens breda OMXS-index backade med mer än 3 procent på fredagen.

Tokyo, de tunga europeiska börserna och i USA – överallt lysta det rött på fredagen.

Rött var också den dominerande färgen på Stockholmsbörsens sista dag för veckan.

Investor och SEB hörde till de största förlorarna på OMXS30-listan. Aktierna sjönk omkring 5 procent.

Industribolag som ABB, Atlas Copco, Alfa Laval och Nibe tappade också stort.

Djupa dalar

Till de fåtal bolag som slutade på grönt hörde Tele2, Essity och Telia.

Dygnet inleddes med djupa dalar på de ledande börserna i Asien. I Tokyo dök Nikkei-index 5,8 procent och det bredare Topix sjönk 6,1 procent, det största tappet sedan 2016, enligt Bloomberg.

Oron bottnar bland annat i att yenen stärkts efter att den japanska centralbanken tidigare i veckan höjt landets låga ränta. Investerare befarar nu fler höjningar framöver.

I London, Paris och Frankfurt hade börserna vid 17.30-tiden backat med 1,4, 1,9 respektive 2,5 procent.

Rött i USA

Och i USA var det ännu rödare. S&P 500 låg på minus 2,4 procent efter ett par timmars handel. Industritunga Dow Jones hade backat 2,3 procent och Nasdaqs kompositindex hade backat med 2,6 procent.

USA bidrar starkt till det globalt dåliga börshumöret med frågetecken kring ekonomin.

Ny amerikansk data visar på stigande arbetslöshet, färre nya jobb och en oväntad inbromsning i tillverkningsindustrin. Läget på arbetsmarknaden är en konjunkturmätare som är viktig för USA:s centralbank Federal Reserves bedömningar kring räntan.

Fed lutar visserligen nu klart åt en första räntesänkning i september. Men det finns en tilltagande oro bland investerare att Fed väntat för länge med att lyfta foten från bromsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.