7 kilo. Så mycket textilier slänger vi per person och år. Globalt motsvarar det ett lastbilslass med kläder varje sekund. Men en förändring är på gång. År 2030 ska textilprodukter som släpps ut på EU-marknaden ha lång livslängd och vara återvinningsbara. Det säger EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier som kom 2022.
Strategin handlar om tjugo olika lagstiftningar som riktar in sig på textilbranschens produktion, konsumtion och avfall. Naturvårdsverket deltar i förhandlingarna och Yvonne Augusstson sitter med som sakkunnig inom textil. Hon tror att paketet kan få stor effekt längs hela värdekedjan, om den genomförs på det sätt som är föreslaget.
– Företag kommer att behöva förändra sina affärsmodeller och det kommer bli betydligt enklare för konsumenter att kunna välja det hållbara plagget framför ett annat, säger hon till Ekonomibyrån.
Designkrav på plagg
I lagstiftningspaketet nämns specifikt att fast fashion ska fasas ut, eftersom den typen av plagg används under så kort tid.
– Textil är en prioriterad fråga på EU-nivå eftersom det har en stor klimat- och miljöpåverkan.
Därtill tillkommer designkrav på hur produkterna ska tillverkas för att hålla bättre kvalitet, som till exempel behålla sin färg och form.
– Att dragkedjan går sönder, plagget vrider sig eller tappar färg. Just det är anledningar till att många gör sig av med kläder innan de är uttjänta, säger hon.
Konsumenten kan halvera klimatpåverkan
Yvonne Augustsson lyfter produktionen av en t-shirt som exempel. Tillverkningen kräver i genomsnitt 2 500 liter vatten och ett halvt kilo kemikaler. Processen lämnar efter sig mellan 2 och 8 kilo växthusgasutsläpp. Påverkan på klimatet är densamma oavsett om t-shirten används en gång eller 100.
– Lösningen är att använda de plagg som redan är tillverkade, men under en längre tid. Om vi fördubblar användningstiden halverar vi klimatpåverkan, förutsatt att vi inte köper ett nytt plagg under samma tid.
Se Ekonomibyråns senaste avsnitt Modemedveten business på SVT play.