Ännu billigare tanka bilen. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Ny sänkning – dieseln snart under 17 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sänkt oljepris och dollarkurs fortsätter att pressa priset på bensin och diesel. Nu sänker bensinmackarna priset med ytterligare 30 öre litern. Sverige har lägst priser i nästan hela Västeuropa.

Drivmedelspriserna var redan lägre än på länge. Nu sänker bensinmackarna priset på dieseln och bensinen med ytterligare 30 öre litern.

Efter sänkningen kostar en liter diesel 17,09 kronor. Man får gå tillbaka till sommaren 2021 för att hitta lägre pris. Bensinen kostar nu 17,39 kronor, det lägsta priset sedan de första dagarna i januari i år.

Sämre fart i kina

Att kronan stärkts mot dollarn spelar roll men främst handlar det om råoljepriset som har fallit sedan i våras.

– Den största förklaringen är att vi har en sämre efterfrågan än vad marknaden hade räknad med i framför allt Kina. Det har en påverkan på oljepriset och därmed bensin- och dieselpriset i Sverige, säger Jessica Ahlenius, vd på branschorganisationen Drivkraft Sverige.

Billigast i Västeuropa

Redan i våras stod det klart att Sverige har lägst priser i nästan hela Västeuropa. Nya uppdaterade siffror med priser från den 8:e augusti från bilistorganisationen M Sverige visar att det fortfarande gäller. Förutom i länder i Östeuropa är det bara billigare i Andorra och Lichtenstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.