År 2017 vräktes 392 barn. Men sedan dess har antalet ökat för varje år. Förra året vräktes 711 barn, enligt helt nya siffror från Kronofogden.
Antalet vräkta barn är för många, tycker Stadsmissionen, som tar emot och stöttar hemlösa.
– Sverige har skrivit på Barnkonventionen och förbundit sig att följa den. Det är lag. Och där står det att barn har rätt till bostad. Ändå sker detta, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Sveriges Stadsmissioner.
Vräkningarna får svåra konsekvenser för barnen, säger han.
– De förlorar kontakten med skolan, kompisar, fotbollslaget. Och känner sig otrygga, en otrygghet som kan följa dem livet genom. Jag har mött många hemlösa vuxna som berättat att de haft svårt med boendet som barn, säger han.
– Det kan gå mycket fort att förlora bostaden, för fort, tycker Jonas Wihlstrand.
Kräver skärpning av lagen
Sveriges Stadsmissioner och Hyresgästföreningen tycker att det behövs en skärpning av lagstiftningen. Samarbetet mellan Kronofogden, hyresvärdar och socialtjänst måste bli obligatoriskt.
Då kan socialtjänsten komma in i tid med skuld- och budgetrådgivning.
– På det viset kan vi hindra att barn hamnar på gatan, säger Hyresgästföreningens ordförande, Marie Linder.
– Barnens rätt till en trygg bostad kan inte hänga på en hyresvärds välvilja eller om de råkar bo i en kommun som valt att jobba aktivt med vräkningsförebyggande arbete, säger hon.
Vill helst slippa vräka någon
Enligt Åsa Schelin, expert på boendefrågor på Sveriges Allmännytta, vill hyresvärdar helst slippa att vräka någon, allra minst när barn än inblandade. Organisationen samlar värdar som har en miljon hyresrätter.
– Ett enda avhyst barn är ett för mycket, säger hon.
Hyresvärdar kan ibland ordna en avbetalningsplan för hyresgäster som är sena med hyran. Värdarna söker också ofta kontakt med till exempel kommunernas budget- och skuldrådgivare.
Men att tvinga hyresvärdar att samarbeta med kommunen och socialtjänsten, som Hyresgästföreningen vill, det tror hon inte på.
– Det är bättre att stötta och uppmuntra till ett samarbete som redan fungerar bra i de allra flesta fall.
Det viktigaste just nu är att det statliga bostadsbidraget ändras, enligt Åsa Schelin. I dag kan bara barnfamiljer och ensamstående under 29 år få bidraget, vilket är för smalt, enligt Åsa Schelin som tycker att fler borde kunna söka.