2018 är det valår, och då passar regeringen också på att se till att en del grupper i samhället får mer i plånboken. Framförallt gynnas pensionärerna.
– Framförallt är det ju pensionärer, och pensionärer med inkomster upp till 17.000 kronor i månaden som kan få upp till 400 kronor i lägre skatt per månad. Det är väl en klar vinnare i det här fallet, säger Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank.
Högre bostadstillägg
Är det några speciella typer av pensionärshushåll som sticker ut?
– Garantipensionärer som kan få högre bostadstillägg, som allra mest 470 kronor i månaden. Det är klart, är man garantipensionärer och har en inkomst på 8.000 kronor i månaden så betyder det väldigt mycket, säger Arturo Arques.
Skatten sänks för pensionsinkomster mellan 10.000 och 35.000 kronor per månad. Störst effekt blir det för dem som har en total pension runt 17.000 kronor.
Pensionerna höjs
Dessutom höjs pensionen med i genomsnitt cirka 380 kronor per månad efter skatt. Förändringen varierar mellan olika grupper av pensionärer.
De som har låg eller ingen inkomstpension och har garantipension får ungefär 1,6 procent mer i pension. De som har en del garantipension får en höjning mellan 1,0 och 1,6 procent. Och de som varken har garantipension eller bostadstillägg får inkomstpensionen höjd med 1 procent.
Bostadstillägget höjs med som mest 470 kronor i månaden och taket för bostadskostnaden höjs från 5.000 till 5.600 kronor (2 800 kronor för gifta). Äldreförsörjningsstöd och särskilt bostadstillägg höjs i motsvarande grad genom höjda nivåer för skälig bostadskostnad och skälig levnadsnivå.
Höjt barnbidrag
Men enligt Arturo Arques så finns det vinnare också i andra ändan av åldersskalan.
– Barnfamiljer, dels för att barnbidraget höjs med 200 kronor per månad och barn, dels de ensamstående som är berättigade till underhållsstöd. Beroende på hur gammalt barnet är kan de få upp till 500 kronor nästa år, säger han.
Ingen höjd a-kassa
Där innebär dock inte att alla får mer pengar. För en stor grupp i samhället ändras mycket lite: de arbetslösa.
– Ja en grupp som har det väldigt tufft sedan tidigare och som inte får någonting är de arbetslösa. Där justeras inte a-kassan utan den ligger kvar. Då kommer man att halka efter löntagarna som har en inkomstutveckling och även pensionärerna som får sänkt skatt och en viss justering av pensionen. Som arbetslös halkar man ju efter ytterligare, säger Arturo Arques.
Höjda skatter
Svenskar som bor utomlands kan få betala mer i skatt, den så kallade SINK-skatten höjs från 20 till 25 procent. Dessutom höjs skatten på investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Den 1 april införs också flygskatten, som innebär en ökning på flygpriserna på 80 kronor för inrikesflyg och inom EU, och upp till 430 kronor extra för långa flygturer.
Så vad borde man göra om man hör till dem som får mer pengar över?
– Väldigt många av dem som får de här pengarna kommer att behöva dem, så det blir nog inte så mycket kvar att spara. För dem som kan spara så är så klart rådet att lägga undan. Målet för alla hushåll bör vara att kunna lägga undan tio procent av lönen efter skatt, menar Arturo Arques.