Prognos: Undersköterskor kommer inte klara sig på pensionen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en analys från Swedbank kommer en i dag 35-årig undersköterska få mindre i pension än kostnaden för nödvändiga utgifter.

– Man får helt enkelt problem att få pengarna att räcka och blir förmodligen beroende av bidrag, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Enligt Swedbanks prognos hamnar de nödvändiga utgifter för ett enpersonshushåll på 12.220 kronor i månaden. En undersköterska som är 35 år i dag får en beräknad slutlön på 35.000 kronor när hen fyller 64 år, men pensionen för samma undersköterska blir bara 11.700 kronor i månaden enligt bankens analys. 520 kronor minus varje månad alltså.

– Många som jobbar heltid och betalar in skatt under hela sitt yrkesverksamma liv, kommer ändå få svårt att överleva på ålderns höst när man går i pension, säger Arturo Arques.

Även lärare får det svårt  

Andra yrkesgrupper som kommer få det tufft enligt bankens analys är butikssäljare, som även de kommer gå back varje månad som pensionärer. För grundskolelärare och lastbilsförare som är 35 år i dag kommer pensionen precis räcka till att betala det mest nödvändiga.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques. Foto: TT

– De allra flesta komma att få en pension som ligger runt 60 procent av slutlönen. Beroende på hur mycket man tjänar kan det vara tillräckligt, men för många yrkesgrupper kommer 60 procent vara på tok för lite, säger Arturo Arques.

Krävs eget sparande

Med dagens pensionssystem gäller det, enligt Arques, helt enkelt att ha ett eget sparande för att vara säker på att klara sig efter 65.  

– Man behöver komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med eget sparande. Men det går inte att säga till en undersköterska att spara 2.000 kronor i månaden, för en undersköterska har inga 2.000 kronor i månaden över. 

Ministern: Bygger på att ingenting görs

Regeringens ansvariga för nutida och framtida pensioner är socialminister Annika Strandhäll (S). Hon säger till SVT Nyheter att det som Swedbanks rapport pekar på – att många svenskar kommer att få en pension som inte ens räcker till de nödvändiga utgifterna – inte är något nytt. Samt påpekar att den bygger på att ingenting görs åt bristerna i pensionssystemet, vilket enligt Strandhäll inte stämmer:

– Under hela mandatperioden har vi arbetat med att se över pensionssystemet i riksdagens pensiongrupp. Vi har redan enats om hur premiepensionssystemet ska bli tryggare och i vår kommer förslag om stärkt grundskydd som är viktigt kvinnor som jobbar mer deltid och därför får lägre pension.

Dåliga kunskaper

Samtidigt menar socialministern att svenskarnas okunnighet kring hur pensionerna fungerar är ett problem.

Pensionsmyndighetens undersökningar visar att bara 35 procent av de tillfrågade kände till att antalet år man arbetar påverkar pensionen. Ännu färre, 24 procent, angav att de vet att deltidsjobb ger lägre pension än heltidsjobb. Nu får myndigheten 10 extra miljoner kronor om året, totalt 30, för att bli bättre på att informera.

– Det absolut viktigaste är att människor förstår att tiden på arbetsmarknaden direkt påverkar pensionen de sedan får ut.

Fakta: Så har Swedbank räknat

Swedbank har räknat på en person som lever ensam i en tvåa med kök. I de nödvändiga utgifterna på 12.220 kronor ingår en hyra på 5.400 kronor och levnadskostnader på 6.820 kronor. I levnadskostnaderna ingår exempelvis mat, kläder och el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.