Foto: TT

Största börsnedgången sedan Brexit

Uppdaterad
Publicerad

En släng av börsfrossa drabbade Stockholmsbörsen på måndagen och det breda OMXS-indexet backade 2,6 procent. Det är den största nedgången en enskild börsdag sedan brexitomröstningen i juni 2016.

I och med dagens nedgång är årets börsuppgång raderad och börsen är nere på den lägsta nivån sedan september.

Stockholmsbörsen tar rygg på den nya internationella trenden och fallet tilltog under dagen. Inflationsrädsla och efterföljande risk för att världens centralbanker börjar strama åt med högre räntor än tidigare bedömningar, skrämmer aktieinvesterarna.

Nedåt på USA-börsen i fredags

Börsfrossan började i USA i fredags efter oväntat höga lönesiffror, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat. I fredags sjönk det amerikanska Dow Jones-indexet 2,5 procent vilket är den största nedgången en enskild dag på två år.

Sedan följde Asienbörserna med och nu faller även Europabörserna.

– Det vi ser nu på den svenska börsen är ju en direkt konsekvens av det vi såg i fredags och ingenting som är specifikt för Sverige, kommenterar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, nedgången.

Bred nedgång i Stockholm

Till de värsta sänkena hörde Ratos vars B-aktie rasade 17,7 procent sedan investmentbolaget kommit med en vinstvarning i fredags kväll efter börsens stängning.

Nedgången i Stockholm var bred, samtliga tungviktare på OMXS30-listan sjönk. Inte ens verkstadsbolaget Sandvik som på morgonen släppte en stark rapport orkade riktigt hålla emot, aktien backade med 1,9 procent.

Ericsson och Investor föll

Mest illrött bland storbolagen lyste Kinnevik, ned 4,7 procent. Bland de mest indextunga bolagen föll Ericsson 4,1 procent och Astra Zeneca 3,3 procent. Investor gick ned 4,4 procent.

För hårt prövade H&M var dagen närmast en framgång, klädjätten hörde till de bolag som tappade minst, ned 1,2 procent.

Stockholmsbörsen har stigit länge

Stockholmsbörsen har stigit flera år i rad och under 2017 gick Stockholmsbörsen plus sex procent, närmare tio procent om man även räknar med utdelningen på aktier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.