Riksbanken höjer reporäntan till 0,25 procent

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjer reporäntan från 0 procent till 0,25. Samtidigt skruvas ränteprognosen kraftigt uppåt för kommande åren.

– Det här markerar en vändpunkt efter över sju år med noll- och minusränta, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

I takt med en stigande inflation har Riksbanken flaggat för kommande räntehöjningar. Dagens besked innebär en höjning på 0,25 procentenheter.

Samtidigt lyfts ränteprognosen kraftigt och räntan kommer gradvis att höjas de kommande tre åren. Till sommaren 2025 tror Riksbanken att reporäntan landar på nästan två procent.

– Vanliga bolånetagare kan räkna med att kostnaden för bolånen åtminstone fördubblas det närmaste året. Det är en hållpunkt man kan ha med sig, säger seniorekonomen Klas Eklund i SVT:s direktsändning.

”Vi lättar på gasen”

Penningpolitiken har påverkats av ett osäkert geopolitiskt läge och inflationen har bitit sig fast hårdare än väntat, enligt Riksbankschefen Stefan Ingves. Sverige ligger idag över inflationsmålet på två procent.

– Vi befinner oss i ett nytt läge. Rysslands invasionskrig i Ukraina och pandemin som härjar i Kina får ekonomiska konsekvenser. Det sätter sina spår vad gäller leveranser och prisutveckling. Allt det här skjuter i sin tur inflationen uppåt på ett annat sätt än vi räknat med, säger Stefan Ingves.

Senast Riksbanken höjde räntan var i januari 2020, då från -0,25 till 0 procent. Dagen höjning till 0,25 procent är i sig inte dramatisk, men en tydlig vändpunkt efter åratal av noll- och minusränta.

– Det är inte så att vi trycker på bromsen, utan snarare så att vi lättar på gasen, säger Stefan Ingves.

Sparekonom: ”Dags att bestämma sig”

För den som har ett bolån på en miljon kronor innebär en räntehöjning med en procentenhet cirka 580 kronor mer i månadskostnad. För bolånekunderna med rörlig ränta är det hög tid att bestämma sig om man vill binda räntan, enligt SPP:s sparekonom Shoka Åhrman.

– De bundna låneräntorna har stigit under en längre tid. Gapet och möjligheter till att faktiskt binda börjar minska. Däremot ska man titta på det som ett alternativ utifrån sin egen privatekonomi, säger hon.

Enligt Riksbankens skolbok ska en räntehöjning hålla inflationen i styr. Idag är nivån den högsta sedan 1990-talet och påverkas också av kriget i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar egentligen reporäntan? Sparekonomen Joakim Bornold reder ut frågetecken i räntedjungeln. Foto: SVT & TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.