Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erik Thedéen om möjligheten till räntesänkningar under året: ”Om prognoserna stämmer så finns det anledning att göra sänkningar” Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad – öppnar för fler sänkningar

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan lämnas som väntat oförändrad på 3,75 procent.

Däremot öppnar Riksbanken för ytterligare tre sänkningar innan året är slut – fler än vad man tidigare räknat med.

– Det är inget löfte, säger Riksbankschefen Erik Thedéen.

När Riksbanken sänkte styrräntan i maj var det den första sänkningen på åtta år. Redan då flaggade Erik Thedéen för att folk inte skulle vänta sig ännu en sänkning i juni, något som bekräftades på torsdagen.

Räntan ligger därmed fortsatt kvar på 3,75 procent.

Sjunkande inflation

Tidigare var beskedet från Riksbanken att man räknade med två räntesänkningar under årets andra halva. Nu öppnas det även för en tredje sänkning, tack vare en sjunkande inflation och att den svenska kronan återhämtat sig något.

– Men det är en osäker prognos, det är inget löfte, betonar Erik Thedéen på torsdagens presskonferens.

För Riksbanken återstår fyra penningpolitiska möten under 2024. När nästa sänkning kan komma vill Thedéen inte gå in på.

– Det beror på inkommande data, men vi ser ju en viss sannolikhet för en sänkning i augusti och september, säger Thedéen.

Utesluter inte bakslag

Förutsättningarna för att inflationen kommer att fortsätta sjunka och nå målet på 2 procent är goda, enligt Riksbanken.

Enligt Erik Thedéen har Sverige nu gått in i en ny fas i penningpolitiken. Samtidigt betonar han att utsikterna är osäkra och att bakslag inte kan uteslutas.

– Resan mot två procents stabil inflation är inte spikrak. Svängningar och omvärldsfaktorer i både Sverige i och utlandet gör att det är klokt att föra penningpolitiken gradvis ned mot en lägre nivå, säger han.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén har Riksbanken i och med den nya prognosen närmat sig marknadens förväntningar om fler räntesänkningar. Samtidigt är det tydligt att Riksbanken inte vill gå för snabbt fram.

– Man vill se att inflationen, även om man tar bort effekten av att energipriserna gått ned, fortsätter att visa en trend på att den sjunker, säger Alexander Norén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT, en kommentar på att Riksbanken öppnar för ytterligare tre sänkningar innan året är slut. Foto: SVT

Fakta: Sänker inflationsprognosen

Riksbanken räknar med en KPIF-inflation på 2,0 procent i år och 1,8 procent 2025. Tidigare låg inflationsprognosen på 2,3 respektive 1,9 procent för de båda åren. Även för 2026 sänker Riksbanken sin inflationsprognos, ned till 1,9 procent. Den låg tidigare på 2,0 procent.

Riksbankens inflationsmål är en KPIF-inflation på 2 procent.

Tillväxtprognosen för i år höjs samtidigt rejält till 1,1 procent, upp från tidigare beräkning på 0,3 procent. Tillväxten nästa år beräknas till 1,7 procent, vilket kan jämföras med 1,9 procent i senast föregående prognos.

Riksbanken framhåller att inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.