Riksbankschef Erik Thedeén medverkar i Aktuellt och  svarar på frågor om den sänkta boräntan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschefen om räntenivåerna: ”Det normala är att vi har stora avvikelser från det normala” Foto: SVT

Riksbankschefen om framtida sänkningar: ”Planen är att de kommer”

Publicerad

På onsdagen sänkte riksbanken styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent. Det är den första sänkningen på åtta år – och nu flaggas det för fler.

– Planen är att de kommer, men det beror på vilken information vi får tills dess, säger riksbankschefen Erik Thedéen i Aktuellt.

Bakgrunden till sänkningen är att man lyckats få ner inflationen till strax över två procent. Det är ännu osäkert hur den kommer att utvecklas framöver, men i Aktuellt säger Erik Thedéen att en delseger vunnits.

– Vi hade ju en inflation över tio procent, nu är den nästan nere på två procent. Det är klart att det är en mycket välkommen och bra utveckling, säger han.

Effekt under andra halvåret

Effekten av en den nyligen presenterade räntesänkningen kommer framförallt ske under andra halvåret, enligt Thedéen.

– Vi är inne i en ekonomi som är relativt svag, men vi ser tecken på en uppgång. Viktigare är att vi fått ned inflationen nu, så reallönerna börjar stiga så småningom, säger Thedéen och fortsätter:

– Det här sker då framförallt under andra halvåret samtidigt som högt skuldsatta hushåll får lägra räntor. Det här bör leda till ökad efterfrågan och då driva på tillväxten och även stärka arbetsmarknaden på sikt.

Det är också under det andra halvåret som Riksbanken hoppas kunna komma med nästa räntesänkning. Tidigare i år flaggade man för att räntan kunde komma att sänkas i maj eller juni. Det är alltså inte tal om ytterligare en sänkning om en månad.

– Nu sänker vi i maj, det innebär ju att det var istället för juni och nu är det andra halvåret vi siktar på.

Normalnivån

Vad som på sikt kan anses vara en normal styrränta är svårt att säga. Enligt Thedéen är det naturligt att räntan varierar. Samtidigt nämner han 2,5 till tre procent som en ”normalnivå” i en stabil ekonomi utan större störningar.

– Det är ett väldigt grovt genomsnitt, det innebär att skulle vi hamna på noll igen är det rimligtvis en avvikelse och på samma sätt som man kan säga att fyra procent som vi har nu också är en avvikelse.

– Men det normala är nog att vi har ganska stora avvikelser från det normala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.