Foto: TT

Riksdagspartierna debatterade vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna möttes i debatt kring regeringens vårbudget som presenterats i dag. Från oppositionen kommer kritik om en alltför expansiv finanspolitik och satsningarna på migrationen sågas.

Sedan regeringen presenterade sin vårbudget under onsdagsmorgonen har reaktionerna från oppositionen inte låtit vänta på sig. Som brukligt hålls debatt i riksdagen då de olika partierna får framföra sin syn på vårpropositionen där regeringen presenterat sin syn av den ekonomiska prognosen och de ändringar som behövs göras sedan höstbudgeten lades. Den stora ändringen i år är främst de utökade kostnaderna för flyktingmottagandet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) började med att presentera regeringens budget och tala varmt om den svenska modellen.

Vårbudgeten 2016

– Vi vill stärka den svenska modellen, inte avskaffa den. Med den som grund och modernisering som verktyg ska vi skapa ett samhälle och en välfärd där ingen lämnas efter men ingen heller hålls tillbaka, säger finansministern.

”Ökar utanförskap”

På replik sa Moderaternas Ulf Kristersson att han tycker att regeringen gläds för mycket åt den svenska tillväxten och lutar sig tillbaka när man i stället nu bör strama åt. Han kritiserade också regeringens arbetsmarknadspolitik och att för lite satsas på etablering av nyanlända.

– Ni ökar utanförskapet på arbetsmarknaden. I Magdalena Anderssons Sverige är det lätt att få bidrag och svårt att få jobb. I mitt Sverige är det tvärtom, säger Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna kritiserade regeringens välfärdssatsning på kommuner och landsting. Han menade att pengarna bör öronmärkas till välfärden.

– Kan vi denna gång få en garanti att pengarna går till välfärden och inte till det integrationspolitiska svarta hål som regeringen har skapat? säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Spara i högkonjunktur

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström kritiserade att regeringen har satt en prognos där man ser en sämre arbetsmarknadssituation 2020 efter en högkonjunktur.

– Svenska företag flaggar för att regeringen tvingar deras investeringar ur landet. Hur kan man ha en högre arbetslöshet när vi kommit ut ur en högkonjunktur? Det är ju i en högkonjunktur vi ska spara.

Magdalena Andersson svarade:

– Har Emil Källström glömt att hundratusentals människor är på flykt? Det är klart att arbetslösheten kommer att vara större när alla dessa nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden och ska försöka få jobb.

”Kommer inte nå arbetslöshetsmålet”

Även Liberalernas Erik Ullenhag kritiserade att regeringen har ett underskott i budgeten i högkonjunkturen för att kunna bemöta

– Släng panikförslagen ni har lagt under våren i papperskorgen. När kommer Magdalena Andersson meddela att regeringen inte når arbetslöshetsmålet? säger Ullenhag.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed tror inte heller att regeringen klarar sitt arbetslöshetsmål på att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och är liksom sina allianskollegor kritisk mot regeringens brist på sparande inför sämre tider.

– Vintern kommer och det är regeringens skyldighet att rusta Sverige för strukturreformer för att sänka trösklarna för att få in människor på arbetsmarknaden. Många människor står redan ute i kylan.

Fakta Vårbudgeten

  • På onsdag morgon den 13 april klockan 08.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. Under eftermiddagen hålls en budgetdebatt i riksdagen.
  • I vårbudgeten beskriver regeringen sin syn på det ekonomiska läget, sin prognos för framtiden och vilka politiska prioriteringar man vill göra. Främst är vårbudgeten en förberedelse inför den mer utförliga höstbudgeten även om några konkreta förslag på reformer brukar ingå.
  • I vårbudgeten presenteras också ändringsförslag för det nuvarande året. Man justerar olika poster utefter hur förutsättningarna har förändrat sedan höstbudgeten klubbats. I år är det främst flyktingmottagandet som gjort att korrigeringar krävts.
  • I förra veckan presenterade regeringen att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 10 miljarder kronor, som en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och motiveras med de ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet.
  • De borgerliga partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner, och regeringen ska sedan samla tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet