Rullande stålplatta i en industriell produktionslinje, omgiven av maskiner och utrustning. Plattan är lysande orange, vilket indikerar att den är uppvärmd. Skyltar med varumärken syns i bakgrunden tillsammans med en varningsskylt längst ner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullar är generellt dåligt för svenska företag, menar Teknikföretagens Maria Rosendahl, men det finns också vinnare. Inte bara ståljätten SSAB utan även lastbilstillverkaren Volvo AB kan gynnas av framtida tullar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så kan Trumps ståltullar slå mot svenska företag

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps besked om tullar på allt stål från Europa kan vara negativt för flera svenska företag. Om europeiska produkter blir dyrare tappar de i konkurrenskraft. Men ståljätten SSAB, med stor egen tillverkning i USA, kan bli en vinnare och aktien tog ett glädjeskutt under måndagen.

Om USA inför tullar kan det påverka svenska företag negativt på flera sätt.

De allra flesta svenska exportföretag har långa leverantörskedjor där komponenter tillverkas i en världsdel, skickas långt för att bli en modul och sedan skickas igen för att sättas ihop i en fabrik. Det betyder att tullar kan skapa ökade kostnader i flera led.

Trumps tullar

Högre priser på flera produkter

När Donald Trump i förra veckan hotade med tullar mot Mexiko och Kanada meddelade både Electrolux och Autoliv, som har fabriker i Mexiko, att tullar skulle betyda högre priser på deras produkter.

De tullarna har pausats, men Trump talar nu om att införa tullar på all import av stål. Åtta procent av svensk stålexport (till ett värde av 5,8 miljarder kronor) går till USA. Det är den största marknaden utanför EU.

SSAB kan tjäna på tullar

Där kan den svenska ståljätten SSAB bli en vinnare eftersom företaget har stor egen ståltillverkning i USA och därför slipper de tullar som många konkurrenter tvingas betala. Aktien sköt i höjden under dagen.

– Det kan slå olika på olika företag. Trump införde tullar även 2018. Då sjönk stålindustrins export till USA från 8 till 6 procent av den totala exporten, säger Mathias Ternell på branschföreningen Jernkontoret.

I dag är tullarna ersatta av ett avtal mellan USA och EU om en tullfri kvot. Att det avtalet nu riskerar ändras i och med Trump var väntat, enligt Jernkontoret.

Men det är inte bra för stålindustrin. Förra året var stålexporten till USA 5,8 miljarder. Jernkontoret bedömer att den siffran kan minska med cirka 25 procent.

Oroande och allvarlig utveckling

Maria Rosendahl på Teknikföretagen, vars medlemmar har en miljon anställda tycker att utvecklingen, där Trump hotar med många olika tullar, är oroande och allvarlig.

– Tullar betyder ökade kostnader. Det är generellt dåligt. Och dessutom vet vi inte vad som blir motreaktionerna från Kina eller EU. Det kan bli fler tullar och handelskrig, det är ett allvarligt läge.

På Electrolux kan man andas ut, men kanske bara tillfälligt. Ingen vet exakt vilket av Trumps löften eller hot som blir av .

– Vi följer utvecklingen, men vi kan inte anpassa leverantörskedjor förrän vi ser vad som faktiskt blir verklighet. Nu har man pausat tullarna mot Kanada och Mexiko, det tycker vi är bra, säger Electrolux presschef Paul Palmstedt till SVT.

Ståltullar

Sverige har många stålföretag där de största är SSAB, Alleima, Ovako steel och Outokompo.

När Trump vann valet 2016 införde USA ståltullar vilket fick svensk stålexport till USA att minska med cirka 25 procent. Senare under Joe Biden tecknade USA och EU avtal som ersatte tullarna med en tullfri handelskvot. Det avtalet går ut i mars 2025, och nu är frågan om avtalet rivs upp och det blir nya ståltullar istället.

När EU:s export till USA minskade införde också EU en tullkvot mot andra länder där man vill skydda europeiska ståltillverkare mot konkurrens från stålföretag som är kraftigt subventionerade av staten, och som gör stål med större koldioxidavtryck. Det gäller många länder inte minst Kina. Det avtalet löper ut under 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet