I takt med att matpriserna fortsätter att rusa har ett antal olika lösningar dykt upp ute i Europa. I Frankrike har regeringen till exempel beslutat om ett tillfälligt pristak på mat. I Storbritannien har några stora kedjor infört begränsningar i hur många tomater, gurkor och paprikor som kunderna får köpa.
Här i Sverige råder det delade meningar i huruvida politikerna ska lägga sig i saker som prissättning på mat.
– Politiker bör absolut agera när vi ser att matpriserna skenar och det går ut över hushållen. Det innebär dock inte att man måste sätta alla marknadskrafter ur spel, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson, som vill slopa momsen på vissa varor.
– Politikerna ska inte börja agera prissättare. I de länder där man försökt reglera priserna har man misslyckats till höga kostnader och problem för människor och samhälle, säger Kristdemokraternas dito Hans Eklind.
Konkurrensverket till näringsutskottet
I förra veckan kallade Centerpartiets näringspolitiska talesperson Elisabeth Thand Ringqvist Konkurrensverkets generaldirektör till riksdagens näringsutskott och på torsdag kommer han dit.
– De kanske behöver mer resurser akut för att verkligen övervaka marknaden ordentligt. Det kan också vara att det måste göras någon förändring i konkurrenslagen och sedan på lång sikt är det kanske så att vi måste ha bättre lagstiftning för koncentration på marknaden, säger Thand Ringqvist.
Hon betonar dock att det ofta är handlarna som får mycket ”skit”, trots att problemet snarare kanske ligger någonstans i ledet mellan livsmedelsproducenterna och grossisterna.
– Där verkar det vara svårt att få konkurrensen att fungera fullt ut.
FAKTA: Part för parti – så vill de göra för att stoppa prishöjningarna på mat
Vänsterpartiet:
Kräver att regeringen kallar till sig de tre dominerande mataffärsjättarna för att få kontroll på matpriserna. Regeringen bör i första hand försöka få till en frivillig överenskommelse med dessa tre för att stoppa prischocken på mat, men samtidigt vara tydlig med att om detta misslyckas kommer staten gå in med lagstiftning. Det kan vara till exempel åtgärder för ökad konkurrens eller någon form av prisreglering.
Miljöpartiet:
Vill avskaffa momsen på viktiga basvaror som bröd, mjölk, frukt och grönsaker.
Centerpartiet:
Har tagit initiativ till att kalla Konkurrensverket GD till Näringsutskottet för att förstå om myndigheten verkligen har de vassa verktyg som de behöver i nuläget. Har de inte det så kan vi göra ett utskottsinitiativ och tala om för regeringen vad som måste göras.
Kristdemokraterna:
Det viktigaste är att få ner inflationen. Det kan politiken hjälpa till med genom en välavvägd och ansvarstagande budget som inte spär på inflationen. Det är därför som vi förordar riktade satsningar till de hushåll som har det svårast.
Moderaterna:
Den allra viktigaste uppgiften just nu är att stoppa den skenande inflationen och därmed prishöjningarna. Det är regeringens främsta prioritet. Alla måste dock ta sitt ansvar. Företagen måste se till så att de inte smyghöjer priser och konsumenter får jämföra priser.
Liberalerna:
För att få ner de skenande priserna tar vi ansvar med en neutral budget för att Riksbankens arbete för att stoppa inflationen inte ska motverkas.
Sverigedemokraterna:
Det finns inte mycket politiker kan göra konkret. Vi kan inte gå in och bestämma priset på potatis, smör eller mjölk. Det vi däremot kan göra är att fokusera på inflationsdämpande åtgärder som exempelvis sänka priserna på insatsvaror.
Socialdemokraterna:
Vi tycker att regeringen omgående behöver kalla till sig aktörerna i livsmedelskedjan för att se vad som går att göra för att hejda prisökningarna. Det är ett rimligt första steg.
SVT har kortat svaren något.