• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenskarna kan gå miste om miljarder när gamla mynt blir ogiltiga

Uppdaterad
Publicerad

Runt två miljarder kronor i mynt beräknas ligga utspridda i svenska hushåll, och en månad återstår innan de gamla en- och femkronorsmynten blir ogiltiga. Svensk Handel och Riksbanken menar att bankerna inte tar sitt ansvar för att hjälpa kunderna med utbytet.

324 kronor i mynt – så mycket sitter ett genomsnittligt svenskt hushåll på. Av de sammanlagt två miljarder kronorna beräknas endast 30 procent bli inlämnade eller inbetalade innan den 1 juli, då de gamla enkronorna, femkronorna, 100-kronorssedlarna och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga – dock kan man under juli och augusti fortfarande växla in mynten på banken innan de blir helt värdelösa.

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, och Christina Wejshammar från Riksbanken är båda kritiska till bankernas agerande när det gäller kontanthanteringen. Karin Johansson menar att det innebär stora utgifter för handeln att lämna in mynt till bankerna.

LÄS MER: Här är mynten och sedlarna som blir värdelösa i sommar

Förlorar tio procent av dagskassan

– Kommer du med din spargris och tömmer den hos handlaren skapar det bekymmer och utmaningar för handeln, därför har vi rekommenderat att varje handlare bara ska ta emot 24 mynt åt gången. Vi får betala både för att lämna in gamla mynt och sedlar och för att få ut nya. En vanlig dagskassa är 3.000 kronor – det kan kosta en handlare 300 kronor bara att transportera de här pengarna, alltså tio procent av dagskassan, säger Karin Johansson i SVT:s Gomorron Sverige.

– Visst ska vi ta emot gamla mynt, och det gör vi i stor utsträckning. En handlare vill tillmötesgå sina kunder, men någonstans går det en gräns. Nu ska vi genomföra historiens största mynt- och sedelutbyte, och så ska handlarna ta ansvaret. Bankerna abdikerar, vi tycker att de ska steppa upp och ta hand om kontanter i större utsträckning.

LÄS MER: SVT testar: Så dyrt är det att växla in gamla mynt

”Självklart att banker ska hantera kontanter”

Riksbankens Christina Wejshammar håller med om att bankerna bör ta ett större ansvar för kontanthanteringen.

– När vi har våra konton hos banken är det logiskt att de även tar hand om kontantservice. Det kostar ju att hantera pengar, vare sig det är kontanter eller elektroniska, så att det finns en avgift är logiskt. Vi tycker dock att det ska finnas lagkrav på att banker ska hantera kontanter, annars kommer de inte att göra det. Det är en självklarhet att banker ska hantera kontanter, de måste hantera pengar på det sätt deras kunder vill.

– Under sedelutbytet har vi fått ett löfte från bankerna om att de ska hjälpa kunderna med det. De har ingen laglig skyldighet, Riksbanken har inte mandat att kräva det – men om du ringer din bank och de säger nej, säg att du vet att de lovat Riksbanken att hjälpa dig!

LÄS MER: Handelns råd: Max 25 mynt som betalning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.