Vid Teslas bolagsstämma i vår tänker AMF tillsammans med flera andra institutionella aktieägare kräva att Tesla slår fast de anställdas rätt att organisera sig fackligt.
– Konflikter är inte bra för deras långsiktiga intjäning, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén.
Pensionsförvaltaren AMF äger Teslaaktier för cirka 2 miljarder kronor. I mars 2023 skickade AMF ett brev till Teslas ledning där fondbolaget krävde att Tesla inte bryter mot amerikansk arbetsrätt.
AMF har ännu inte fått något svar.
Arbetsrätt
Teslas tvister i Sverige är inget unikt. I USA har Tesla stämts över 240 gånger sedan 2015 i mål som handlar om arbetsrätt. Många av fallen rör den lagliga rätten att organisera sig.
– Vi tror inte det är ett långsiktigt avkastningsmässigt sätt att bedriva ett företag på. Tittar man på den svenska modellen och den svenska industrins framgångar handlar snarare om att man har ett bra och positivt samarbete med de fackliga organisationerna, säger Tomas Flodén.
Agerar vid bolagsstämman
Även statliga Sjunde AP-fonden har tröttnat på konflikterna kring Tesla. Fonden, som äger Teslaaktier värda runt 9 miljarder kronor, ska vid bolagsstämman, tillsammans med en delstaten New York, lägga ett förslag kring Teslas många arbetsrättskonflikter som rör trakasserier av anställda.
– Detta är dessutom en risk för en investerare eftersom de kan hamna i domstol, de riskerar få problem med myndigheter och i längden skadar det deras förutsättningar att rekrytera människor, säger pensionsfondens hållbarhetschef Johan Florén.
Kan bli aktuellt att sälja
Enligt AMF kan det till slut bli aktuellt att sälja aktieinnehavet i Tesla.
– Om det visar sig att de faktiskt bryter mot någon av FN:s konventioner, till exempel rätten att kunna organisera sig, då känner vi att vi inte kommer kunna äga dem, säger Tomas Flodén.
SVT har sökt Teslas ledning för en kommentar.