Allt fler svenskar får svårare att betala sin räkningar och skuldberget växer i rekordfart.
En som kämpar med att bli skuldfri är 26-åriga Philip Sedbo i Göteborg.
– Tanken var att jag skulle ta ett lån på 100 000 kronor att leva på, men jag brände det på fest och nöje istället. Sen gick det snabbt, det blir som en ond spiral där man tar nya lån, säger Philip.
Skuldberget har nästan fördubblats
På tio år har svenskarnas sammanlagda skuld hos Kronofogden nästan fördubblats och är nu uppe i rekordhöga 138 miljarder kronor. Det är 16 procent högre än för ett år sen – en ökning med 52 miljoner per dag.
– Det är svindlande belopp, säger Fredrik Rosengren som är rikskronofogde och chef för Kronofogdemyndigheten.
Enligt honom beror de växande skulderna delvis på de senaste årens stora kostnadsökningar för hushållen.
– Många har inte mäktat med inflation och ökade räntor och därför hamnat i betalningssvårigheter.
Även antalet skuldsatta ökar
Vid årsskiftet hade närmare 437 000 personer betalningsanmärkningar hos Kronofogden, en ökning med 5 procent sedan förra året. Bland de vanligaste skulderna finns underhållsstöd och skatteskulder, men även obetalda CSN-lån, parkeringsböter och fakturor från internetköp är vanliga. Fredrik Rosengren menar att ”köp nu, betala senare”-erbjudanden bidrar till den negativa skuldutvecklingen.
– Så är det definitivt. Ju stramare man kan vara med den typen av marknadsföring desto bättre.
Stor ökning av skuldsatta
Den åldersgrupp där skuldsättningen har ökat mest är de mellan 35 och 44 år. Drygt 104 000 personer i denna grupp har skulder hos Kronofogden till ett sammanlagt värde av 32 miljarder kronor – en ökning med 25 procent jämfört med förra året.
– Man kanske har lånat till att köpa en bostad och har minderåriga barn hemma. Det har ju även varit historiskt höga hyreshöjningar. Det har bidragit till att man har en rätt hög kostnadsnivå mitt i livet.
Så hur hamnade vi här?
– Det finns nog många olika förklaringar till det. Men bostadspriserna har ökat kraftigt de sista 20 åren, vilket tvingar många att ta stora lån, särskilt i de större städerna. Vi hade även många år av goda tider, en del hushåll kanske blev lite väl offensiva. Dessutom har utlåningen från kreditgivare inte varit tillräckligt stram och det är den fortfarande inte.
Kommunerna med högst respektive lägst andel skuldsatta
Högst andel:
Ljusnarsberg 9,4%
Perstorp 9,4%
Filipstad 7,9%
Högsby 7,7%
Norberg 7,7%
Lägst andel:
Lomma 0,9%
Danderyd 1,2%
Täby 1,6%
Vellinge 1,6%
Öckerö 1,9%
Källa: Kronofogden