Alexander Norén berättar om Nvidia i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Techjätten kan avgöra var AI-hajpen är på väg – SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om den kommande kvartalsrapporten från techjätten Nvidia. Foto: SVT.

Techjätten Nvidias kvartalsrapport släpps – därför är intresset så stort

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Nvidia är en av världens största techjättar och intresset för bolagets utveckling är stort.

I dag släpps techbolagets kvartalsrapport.

– På sikt är det här någonting som kommer att spela stor roll för näringslivet, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Techjätten Nvidia har bland annat gjort sig framgångsrika på sina grafikkort för AI, och har kallats för ett av världens viktigaste bolag.

I dag släpps Nvidias kvartalsrapport och det globala intresset är stort – men varför?

AI

– Det påverkar börsen så extremt mycket, inte bara den amerikanska, utan det kan ju smitta av sig på det allmänna börsbolaget, säger Alexander Norén.

Intresset i Sverige

Hemma i Sverige kanske vissa har fonder som äger aktier i Nvidia, andra kanske har köpt aktier i bolaget, säger Norén. Hur det går kan påverka våra plånböcker, säger Norén. Men det stora intresset säger också någonting om den AI-hype som råder just nu.

– Det här bolaget är som affischnamnet för den AI-trenden. Det man projicerar på är förväntningar som är enorma om att det ska fortsätta gå som tåget.

Kan påverka techaktier och börser

Om Nvidia inte lever upp till förväntningarna kan det bli ett börsras, menar Norén, vilket i sin tur skulle kunna smitta av sig på andra techaktier och börserna i stort.

– Börserna står och väntar på den här rapporten. Den är nervös och det här har större betydelse än när centralbankschefen Jerome Powell uttalar sig om räntan framöver.

– Det finns värderingsmässigt en hype på börsen på allt som går att sätta AI på.

”AI-revolutionens viktigaste spelare”

De har kallat för AI-revolutionens viktigaste spelare, men det finns gott om konkurrenter på AI-marknaden. Andra techjättar som Apple, Google, Meta och OpenAI lägger ner miljarder på att utveckla egna datachip till deras AI-modeller.

Från den blyga starten 1993 till siffrorna som fick börsen att tappa hakan. Se historien om Nvidia i videon nedan.

Nvidia och datachip

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från den blyga starten 1993 till siffrorna som fick börsen att tappa hakan. Se historien om Nvidia i videon ovan. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet