Sveriges förhandlingar med Tjeckien om leasingen av 14 svensktillverkade Gripen-plan har tillfälligt strandat. På onsdagen förkastade den tjeckiska regeringen det svenska budet med motiveringen att det är för dyrt.
Den tjeckiske premiärministern Petr Necas sade att det kan bli aktuellt med en ny upphandling om inte priset sänks.
-Hittills har förhandlingarna inte varit tillfredsställande så jag kan inte rekommendera att man accepterar det senaste svenska budet, sade Necas till tidningen Pravo.
Stänger inte dörren helt
Samtidigt stänger Tjeckien inte dörrarna helt utan meddelar att förhandlingarna fortsätter.
Tjeckien ger dessutom Sverige en tidsfrist till slutet av november att komma med ett nytt bud, rapporterar den tjeckiska nyhetsbyrån CTK.
-Vi har förhandlat under våren om en förlängning av leasingavtalet och vi har ett konkurrenskraftigt erbjudande, säger Sofia Karlberg, på Försvarsexportmyndigheten, som inte närmare vill kommentera den nya vändningen.
Utredning om korruption
När leasingen av de 14 planen, som tillverkas av Saab, går ut 2014 har affären kostat Tjeckien närmare 20 miljarder kronor, eller två miljarder per år.
Landet valde att leasa Gripen-plan i stället för att köpa, vilket ledde till misstankar om mutor och för närvarande pågår en tjeckisk utredning om korruption.
Fakta
Fakta: Gripen-affärer
- Schweiz regering vill köpa 22 Jas Gripen-plan. Sydafrika har köpt 28 Gripen-plan medan Ungern har hyrt 14 plan (som köps loss 2016). Tjeckien har hyrt 14 plan fram till 2014. Thailand köpte 6 plan 2008 och har beställt ytterligare 6.
- Brasilien, Danmark och Indien har fått offerter. Det finns också intresse för Gripen i Kroatien, Rumänien och Bulgarien.
- Affärerna i Tjeckien, Ungern och Sydafrika, liksom en misslyckad affär i Österrike, har varit föremål för mutmisstankar.
- Saab har tidigare medgivit att dess brittiska tidigare partner BAE Systems, via Saabs dotterbolag Sanip, 2003-04 betalat ut miljonbelopp till en regeringsrådgivare i Sydafrika. Enligt Saab skedde det utan bolagets kännedom.
(TT)