Tvärstopp i tech-investeringarna – men miljöteknik kan vara framtiden

Publicerad

Europas techbolag har drabbats hårt av de tuffa tiderna. Från ett rekordartat 2021, då riskvilliga investerare pumpade in enorma summor, har det nu blivit svårare att locka kapital till sektorn. Det visar en rapport från Atomico, som dock tror att investeringsviljan snart är tillbaka.

900 miljarder kronor. Så mycket investerades i den europeiska techsektorn 2021, en tredubbling från året innan. Men i år har summan krympt med hela 155 miljarder kronor, visar den årliga kartläggningen från Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Pengafloden tycks ha sinat och investerarnas riskaptit verkar som bortblåst på grund av höjda räntor, inflation, energikris och Ukrainakrig.

Halverade börsvärden

”Det europeiska ekosystemet står inför den mest utmanande makroekonomiska situationen sedan den globala finanskrisen 2008”, säger Tom Wehmeier, parter på Atomico och medförfattare till rapporten.

Till techsektorn räknas inte bara traditionella telekom- och it-bolag utan även finans (fintech), utbildning (edtech) och hälsa (healthtech). Samt även bolag inriktade på att tjäna pengar på att lösa olika miljö- och klimatproblem (greentech och cleantech).

I Europa har 14 000 anställda inom sektorn blivit av med sina jobb (globalt är uppsägningarna mångdubbelt större) och de noterade techbolagen har tappat nästan halva sitt börsvärde – 9 000 miljarder kronor.

”Torrt krut” i kassorna

Ändå andas rapporten optimism och pekar på att värderingarna nu blivit så låga att kan vara läge att investera igen. Och i kassakistorna hos investmentbolag och riskkapitalister uppskattar Atomico att det just nu ligger 84 miljarder kronor som inte är investerade, i rapporten kallade ”torrt krut”.

En av sektorerna som lyfts fram är kommersialiseringen av lösningar på koldioxidutsläppen. Företag som definieras som ”planetpositiva” står enligt rapporten för en växande andel av techsektorn och lockade i år till sig 15 procent av investeringarna.

Efterfrågar styrmedel

Samtidigt pekar en röst i rapporten, irländske Stripe-miljardären John Collison, på att det finns mycket kvar att göra för att europeiska greentech-sektorn ska ha större chanser till framgång. Inte minst från politiskt håll:

– Det handlar om att styra offentliga investeringar mot europeisk klimatteknologi. I dag går 65 procent av det globala kapitalet till startupföretag i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.