Vänsterpartiet föreslår en extra tusenlapp till de pensionärer, sjuka och arbetslösa som har lägst inkomster, till exempel de med garantipension och personer som har haft aktivitetsstöd under det första halvåret i år.
Utbetalningen borde ske så snart som möjligt, anser V i sitt alternativ till regeringens, Centerns och Liberalernas vårbudget. Förslaget bedöms kosta runt 1 miljard kronor.
Vill halvera arbetslösheten
En annan punkt i V:s budgetmotion är att den ekonomiska politiken borde sikta mot full sysselsättning. Partiet anser att målet borde vara en arbetslöshet på mindre än 4 procent för åldrarna 16-64 år, alltså ungefär hälften av vad dagens arbetslöshet ligger på.
Vänsterpartiet tycker att regeringens politik för att skapa jobb och minska arbetslösheten ekar tomt.
– Regeringen har kapitulerat. Sverige har inte haft full sysselsättning sedan början av 90-talet. Det är förödande, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Och sysselsättningsgraden borde ligga på minst 84 procent, anser V.
– Vi menar att det behövs minst två mål, ett för arbetslösheten och ett för sysselsättningsgraden. Arbetslösheten kan sjunka även om inte sysselsättningen ökar för att folk helt enkelt ger upp, säger Ulla Andersson (V).
Satsar på vården
Flera av förslagen handlar om satsningar på vården och äldreomsorgen. Enligt V handlar det om sammanlagt drygt 9 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat användas till att öka bemanningen, komma åt problemet med ofrivilligt delade turer och en extra semestervecka till de som arbetat hårt under pandemin.
– Det räcker inte med ryggsäckar och blomsterlökar, som man fått som tack. Det räcker inte heller med applåder, säger Ulla Andersson.
Dessutom föreslås 3,4 miljarder kronor till järnvägen, 3 miljarder till kollektivtrafiken, 1 miljard ytterligare till att bygga hyresrätter, 500 miljoner till elbussar och 300 miljoner till laddinfrastruktur för elbilar.
– Det är stora behov i välfärden, säger Ulla Andersson och nämner bland annat att fler anställda, många nya äldreboenden och skolor behövs framöver.
Hon kritiserar att mycket av regeringens stöd till välfärden är tillfälliga och kortsiktiga.