Emma Frans: Könsdebatten blir väldigt lätt polariserad. Foto: SVT

Emma Frans: Könsdebatten blir väldigt lätt polariserad

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om vad som är manligt och kvinnligt kan snabbt bli tuff.

– Även om man blandar in lite vetenskap så är det ganska präglat efter ideologi och åsikter, säger forskaren Emma Frans i Morgonstudion.

Forskaren Emma Frans menar att det är viktigt att komma ihåg att även om det finns skillnader i vissa typer av beteenden när det kommer till kön, så finns det inte ett typiskt beteende som är kvinnligt och ett som manligt. Det handlar om studier som gjorts på flickor med syndromet kongenital binjurebarkshyperplasi.

Syndromet gör att flickorna redan i fosterstadiet utsätts för höga doser av manligt könshormon.

– De föds med vissa mönster i deras beteenden och lekar, exempelvis handlar det om att de i högre utsträckning har samma leksakspreferenser som pojkar, och senare i livet också samma yrkespreferenser.

Yttre faktorer påverkar

Hon fortsätter att förklara att även om två av tre pojkar föredrar att leka med en leksaksbil istället för en docka, betyder det inte att alla pojkar gillar bilar och att alla flickor gillar dockor, yttre faktorer som social prägling påverkar också.

Se Frans i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.