Ensamhet i jul – då kan det bli skadligt

Publicerad

Jul och nyår kan vara en ensam tid för många, särskilt i och med pandemin. Samtidigt som ett överflöd av julibilder publiceras på sociala medier ökar också trycket hos stödlinjerna.

– Mitt tips är att bara stänga ner sociala medier helt, säger psykologen Siri Helle.

Julen förknippas oftast med gemenskap och en del stress för allt om ska hinnas med. Därför kan högtiden bli extra påtaglig för människor som känner sig ensamma, en känsla som också kan triggas av sociala medier.

– Många använder sociala medier för att hantera jobbiga känslor och känna någon typ av kontakt. Det är lite av ett tveeggat svärd. Man kan känna den här kontakten med andra människor men det kan även väcka en avundsjuka, säger Siri Helle.

Hon menar att det bästa är att stänga ner sina sociala medier.

– Om man känner att det spär på ensamhetskänslan, försök stänga ner sociala medier och i stället ringa eller sms:a någon du är nära.

Finns olika typer av ensamhet

Enligt Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, har pandemin haft en stor påverkan på ensamheten.

– Det är väldigt tydligt att det har blivit en ökad utbredning i samhället, säger han.

Han menar dock att det är viktigt att skilja på olika sorters ensamhet. Objektiv är att är man saknar till exempel familj eller vänner och subjektiv handlar om att känna sig ensam, vilken är den ensamhet som är mer skadlig, både för välbefinnandet och hälsan.

– Jag tror att det är värre att sitta ensam på julafton jämfört med en vanlig dag. Men man kan också känna sig ensam i en familj eller mitt bland människor, till exempel att inte bli lyssnad på, förstådd eller respekterad, säger Bengt Brülde som gjort flera studier på ensamhet.

Högt tryck hos stödlinjerna

Enligt Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst, är julen den högtid då de och andra stödlinjer får flest samtal.

– Över jul är det alltid en markant ökning. Till skillnad från midsommar, då det även är högt tryck, tror jag att mörkret också påverkar och att många har ångest inför ett nytt år som är på ingång.

Professorn: Det finns strategier

Om man vet att man ska sitta ensam på julafton eller nyårsafton, vad kan hjälpa om man känner sig ensam?

– Det finns strategier som att till exempel distrahera sig med böcker och tv, och motion är också bra om man har möjlighet till det, säger Bengt Brülde.

Även andra typer av relationer kan ha betydelse.

– Det kan handla om till exempel husdjur eller en troende närhet. Det finns även studier som visar på att tv-serier har en viss social funktion som kan hjälpa, att man får följa och lär känna karaktärerna under en längre tid, säger han.

Stödlinjer att ringa

Jourhavande präst: Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. (23–26 december kl. 17-06,

31 december–2 januari kl. 17-06)

Självmordslinjen: 90 101 (öppet dygnet runt)

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 (öppet dygnet runt)

BRIS för barn och unga: 116 111 (öppet dygnet runt)

Äldrelinjen: 020-22 22 33 (8-19 och helger 10-16)

Föräldrarlinjen: 020-85 20 00 (10-15, torsdagkvällar 19-21)

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 (Alla dagar 21-06)

Alkohollinjen: 020-84 44 48 ( måndag-torsdag 11-19, fredag 11-16)

Vid akut hjälp eller vård ring alltid 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.