Den nya kartläggningen innefattar Gävleborgs län, Västmanlands län och Uppsala län. Siffrorna visar en ökning på nästan 20 procent när det gäller unga i åldern 12-18 år i jämförelse med fjolåret.
– Rekryteringen av unga är en garanti för gängens överlevnad. De lockar med pengar och en extravagant livsstil som de unga faller för, säger Jale Pojlarevius.
Förutom en ökningen bland individerna i åldern 12-18 år visar kartläggningen också en minskning av kriminella aktörer i de högre åldrarna. En av anledningarna är tomrummet som uppstår när de tongivande aktörerna försvinner.
– Det senaste året har många ledarfigurer åkt fast, men när de försvinner så fylls det på underifrån med yngre personer, säger Jale Pojlarevius.
Cylindermodellen
De nya siffrorna kommer från polisens så kallade cylindermodell. Där delas individerna in i A-, B-, C- och D-aktörer beroende på ålder och brottslighet. Arbete syftar till att få fram lokala lägesbilder rörande kriminell påverkan på lokalsamhällen.
– De unga lockas in av den kriminella livsstilen. Civilsamhället behöver agera tillsammans, men det kommer att ta lång tid att vända på den här utvecklingen, säger Jale Pojlarevius.
Ny lag mot rekrytering av gängkriminella
För att stoppa rekrytering av barn och unga till kriminella gäng började en ny lag gälla den 1 juli 2023. Nu kan den som rekryterar dömas till upp till fyra års fängelse.
I klippet: Så jobbar polisen för att stoppa rekryteringen.
Cylindermodellen 2023 (2022)
Totalt: 1260 personer (1315).
25 år och äldre: 82 (89)
18-25 år: 353 (391)
12-18 år: 438 (367)
7-12 år: 387 (468)
Siffrorna visar antalet aktörer som samverkar i brott i region Mitt. Det rör sig om allt ifrån kriminella gängledare till barn som begår skadegörelse. Modellen ger en lägesbild över kriminalitet i lokalsamhället, men är inte att likställa med en kartläggning över gängkriminella.
Källa: Polisen.