Frågan om EU ska ha en gemensam flyktingpolitik eller inte har varit omdebatterad de senaste åren. Bland annat den svenska regeringen driver linjen att alla EU-länder ska dela på ansvaret för asylsökande. EU-parlamentet vill att länder som inte tar emot flyktingar ska kunna straffas med sänkta EU-bidrag, något som stöds av åtta av nio av de svenska partierna i EU-parlamentet.
– Ska vi har ett samarbete som fungerar är det rimligt att man följer fattade beslut. Om man inte gör det har man också sagt att ”det här är en union jag inte vill vara med i och då vill jag inte heller ha pengar därifrån”, säger Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker.
Alla partier utom Sverigedemokraterna tycker att detta är ett ”mycket bra förslag”. Sverigedemokraterna, däremot tycker istället att det här är ett ”mycket dåligt förslag”.
– Det handlar om nationell suveränitet, varje land måste själv bestämma detta och inte bli påtvingade av EU, säger Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker.
Förhandlingarna kring en gemensam flyktingpolitik i EU har nu pågått i flera år och det går trögt att nå en fungerande överenskommelse. Framför allt är det länder i Östeuropa som motsätter sig att ta emot asylsökande.
Så tycker partierna – vad tycker du? Testa själv i SVT:s valkompass