– Älgarna är köldanpassade och fixar inte värmen bra, säger Fredrik Widemo som har forskat på hjortdjur. Foto: SVT/TT

Expert: Älgarna ”flämtar som hundar” i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Skogens konung har det riktigt tufft i sommarvärmen nu. Redan över 15 grader har älgarna svårt att klara av dagarna.

– De måste lägga energi på att reglera ner temperaturen och blir det varmare än 22-23 grader börjar de flämta precis som en hund, säger Fredrik Widemo, docent i zooekologi och lektor på SLU.

Älgen är det hjortdjur i skogen som klarar av värmen sämst. Under sommarens varma dagar håller de sig undan i skuggan så gott de kan.

– De får lägga energi på att hantera värmen och kanske inte kan hitta lika mycket mat som annars. Dessutom blir maten sämre under långa, varma och torra perioder, säger Fredrik Widemo som har forskat på hjortdjur.

Det finns risk att kalvarna dör eftersom mjölken är sämre och de får mindre energi.

Men är det så redan efter 15 grader, nu är det ju dubbelt så varmt?

– Ja visst. De klarar ju det, vi har haft mer än 15 grader länge men det påverkar dem verkligen negativt.

Färre älgar i skogen

Även på längre sikt har man sett att högre temperaturer har bidragit till färre älgar i skogen.

– Man har sett i Nordamerika att älgarna har blivit färre sedan slutet på 60-talet. Där har älgarna i stort sett försvunnit i de södra delarna och istället har de tagit sig längre norrut.

Finns det risk att älgarna försvinner från Sverige?

– Ja det finns en risk att älgen försvinner som art i de sydligaste delarna av Sverige. Där ser vi redan idag att produktionen är jättedålig.

Ökad tillgång till vatten

Fredrik Widemo tror att det på lång sikt behöver göras en förändring i hur markerna brukas för att öka tillgången till vatten.

– Det är svårt att hjälpa älgarna på kort sikt nu när det är varmt, men vi kommer behöva driva jord- och skogsbruk så att det finns mer tillgång till vatten och mer variation i landskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.