Paret som greps i en gryningsräd på tisdagen kom till Sverige från Ryssland på senare år. Det tyder på att de – om de begått de brott de anklagas för – arbetat för Rysslands räkning. Den bedömningen gör Tony Ingesson, biträdande lektor i underrättelseanalys vid Lunds Universitet.
– Det mest sannolika är Ryssland, men jag kan förstås inte säga det med säkerhet. Det måste inte vara det per automatik, säger han.
Att civila personer med ryskt ursprung rekryteras som spioner är inte så vanligt förekommande, menar Ingesson.
– Det är intressant, för de har inte det skyddet man har när man har diplomatisk täckmantel. Det är inte det mest typiska, man brukar annars rekrytera en svensk medborgare eller en person som inte har någon uppenbar koppling till Ryssland.
Säpo: Ryssland bakom majoritet av fallen
De senaste åren har flera spionfall där rysk inblandning konstaterats eller misstänkts i Sverige. Bland annat den man som dömts för spioneri mot Scania och Volvo, och de två bröder som misstänks ha spionerat för Rysslands räkning.
Enligt en rapport från Säkerhetspolisen är Ryssland ansvarigt för lejonparten av de spionagefall som uppdagats i Europa på senare år.
Säkerhetspolisen har dessutom pekat ut Ryssland som det dominerande underättelsehotet mot Sverige. Ett av målen med de ryska operationerna är att ”anskaffa militär och civil teknik”, enligt en underättelserapport. Därtill uppges de ryska underättelseofficerarna hämta information om Sveriges försvar, politik och ekonomi, och i regel arbeta under täckmantel som diplomater vid ryska ambassaden.
Det kan ”möten med affärskontakter” betyda
Av handlingarna vid tingsrätten framgår att den misstänkta brottsligheten bland annat ska ha bestått i möten med ”affärskontakter eller leverantörer”.
– Det låter som att de antingen försökt extrahera information från de här personerna eller försökt rekrytera dem, säger Ingesson.
Syftet med sådana kontakter kan vara så kallat industrispionage, säger Tony Ingesson, men det kan också handla om att till exempel försöka få ut information om Försvarsmakten via dess underleverantörer.
Båda de misstänkta nekar till brott, uppger deras respektive försvarare.