En kvinna lämnar röstlokalen i Amberley, Storbritannien. Till höger är professorn Adrian Hyde-Price vid Göteborgs universitet. Foto: PAUL CHILDS / Johan Wingborg

Experten om möjliga utgångar i brittiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Vid 23 svensk tid stängs vallokalerna i Storbritannien, därefter ska rösterna räknas. Men vad händer sedan? Här tre möjliga scenarierna vi har att vänta enligt Adrian Hyde-Price, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det mest troliga

– Mest troligt, som de senaste och mest trovärdiga opinionsundersökningarna pekar på, är att Boris Johnson och de konservativa kommer att bli störst och få egen majoritet, säger Adrian Hyde-Price, professor i statsvetenskap.

– Om så sker, kommer brexit att genomföras i januari och då blir den viktigaste frågan vilken relation ska Storbritannien ha till EU. Johnson har sagt att han vill se ett nytt handelsavtal på plats inom ett år, men det är det inte många som tror på, säger han.

Om Johnson inte får egen majoritet

– Om Johnson inte får en majoritet, skulle han kunna försöka att blida regering med Demokratiska unionistpartiet. Men det kan också bli så att oppositionen då försöker få till en majoritet genom att Labour bildar regering med Liberaldemokraterna, Adrian Hyde-Price.

– Om de lyckas så skulle det kunna bli ett försök från Labourledaren Jeremy Corbyn att förhandla fram ett nytt avtal, men jag vet inte hur sugna EU är på det, eller så kan det bli en ny folkomröstning om Brexit, förklarar han.

Om det blir jämt

– Om vi får ett oklart läge följer en lång period med osäkerhet. Men de som röstade på att stanna i EU börjar bli ganska trötta på den här processen och känner mer och mer att man nu respekterar det beslut som man kommit fram till på ett demokratiskt sätt, även om det inte är det de vill, menar Adrian Hyde-Price.

– Frågan om hälso- och sjukvården i landet seglade i slutet av kampanjen upp som en mycket viktig fråga och jag tror att känslan nu hos det brittiska folket är att de bara vill bli klara med brexit och sedan gå vidare med andra frågor, såsom välfärd, avslutar Hyde-Price.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet