Elisabet Lindgren Foto: Scanpix

Expertens svar om fästingplågan

Uppdaterad
Publicerad

Klimat- och hälsoforskaren Elisabet Lindgren chattade med SVT:s publik på temat fästingar, TBE och klimat. Här läser du några utdrag ur chatten

Fråga från Leif Lindau: Under de sista tio åren har medeltemperaturen på norra halvklotet (inkluderande Sverige) ej ökat signifikant. Varför skylla på det, det verkar onödigt och missledande.

Svar från Elisabet Lindgren: Årsmedeltemperaturen har t ex i Stockholm län ökat en dryg grad sedan 1990 jämfört med perioden 1960-90. Detta ger förändringar vad gäller årstidernas lämngd och klimat. Vad gäller fästingar så har den norra ökade utbredningen i Sverige orsakats av att klimatet ändrats medan i södra och mellersta Sveriga spelar flera andra faktorer också roll.

Fråga från ”mamma till hjärtebarn”: Arbetar man med att bekämpa /”utrota” fästingar i naturen eller är det enbart via vaccin vi kan hantera dem?

Svar från Elisabet Lindgren: Man kan minska antaletfästingar på ett litet område som i sin trädgård genom att klippa gräset kort och ta bort löv etc

Fråga från Lena: Är det lika stor risk att få borrelia och TBE när en fästingnymf biter sig fast som när en fullt utvecklad fästing gör det?

Svar från Elisabet Lindgren: Risken är större när en vuxen fästinghona biter eftersom hon haft fler tillfällen att bli smittad.

Fråga från Penelope: Hur mycket är fästingarnas utbredning kopplad till rådjurs respektive fåglars förflyttningar? I vilka delar av landet var rådjuret ursprungliga? Skulle det gå att stoppa spridningen av fästingar och 'TBE genom att skjuta bort rådjuren från alla områden där de inte varit ursprungliga/alla områden där de överlever endast med mänskligt bistånd i form av t ex vintertida utfodring?

Svar från Elisabet Lindgren: Fästingar förflyttas när de sitter fast på olika djur. Flyttfåglar har ursprungligen bidragit stort till spridning. Att skjuta bort rådjur hjälper inte. På öar i skärgården där inga rådjur finns – andra arter tar över som harar och gnagare.

Fråga från Bitte: Undrar om fästingarna ”bits” även som nymfer eller i andra stadier i sin utveckling ? Har fått liknande utslag , men inte sett några fullvuxna djur. Däremot små larver som bitit .

Svar från Elisabet Lindgren: Fästingen har 3 stadier där de biter – larv, nymf och vuxen hona. Även nymfen kan vara smittad men i betydligt mindre grad.

Fråga från Tobbe: Du säger fästingplågan ökar pga. av kortare och mildare vintrar. Vintern närmast höll nästan aldrig på att ta slut. I mars hade vi ner till 1/2 meter tjäle. I stort sett har det varit så även de två föregående vintrarna. Var har Du varit de senaste åren ? Nej bättre teori om ökande antal fästingar får Du nog komma med om Du ska kalla Dig forskare !

Svar från Elisabet Lindgren: När man talar om klimatörändringar tittar man på trender över decennier – enskilda år kan variera. Fästingar klarar temperaturer ned till -7 gr. Snö fungerar som ett termostäcke som är fördelaktigt för fästingen.

Fråga från H2: Finns det nåt medel man kan spruta i trädgården för atthålla dem borta?

Svar från Elisabet Lindgren: Vet inte om det har kommit något nytt. Vanliga medel mot insekter som man använder på sig själv har visats har viss nytta också mot fästingar.

Fråga från Emelie: Hej! Jag vet inte om min fråga kom fram men jag undrar om det finns statistik över hur många av dem som drabbats som varit vaccinerade? Jag är intresserad över hur effektivt det är eftersom en vaccinering alltid innebär en risk och dessutom utsätter man sig för risken flera gånger eftersom det är flera sprutor. jag står i valet och kvalet om jag ska vaccinera mig. Tacksam för svar!

Svar från Elisabet Lindgren: Om man tar en grundvaccinering (3 sprutor) och sedan en boosterdos efter 3 år och därefter en till efter 5 år har det visat sig att 90% har fullt skydd

Fråga från Bo: Varför tas det så dåligt upp om alla co infections man kan få och att man av borrelia kan få långvariga besvär? Jag och flera vänner släkt har blivit drabbade och alla har haft svårt att få behandling även med positiva prover. Varför så restriktivt med abx när folk lider svårt??

Svar från Elisabet Lindgren: Man räknar med minst 10000 Borreliainfektionsfall i Sverige per år – så det är betydligt vanligare än TBE. Men här finns inget vaccin, bara behandling med antibiotika när man redan är smittad. Därför diskuterade vi TBE idag eftersom man kan skydda sig. Övriga infektioner som sprids med fästingar är ovanliga idag.

Fråga från Åsa: När det nu är så mycket prat om att fästingar ökar, varför ”erkänns” inte sjukdomar som borrelia och att ex TBE ger skador. Skador som är svåra att få en vanlig husläkare att ta på allvar?

Svar från Elisabet Lindgren: Det erkänns! EU gjorde september 2012 TBE till en anmälningspliktig sjukdom i hela Europa. Det är ett viktigt beslut att medlemsländerna gick med på detta och visar allvaret i riskökningen – eftersom det kostar varje land en hel del att göra en sjukdom anmälningspliktig.

Fråga från Jocke: Jag har hört om att fästingar kan sprida fler sjukdomar än bara TBE och Borrelia. Stämmer det?

Svar från Elisabet Lindgren: Ja, fästingar kan sprida en hel del olika smittämnen. De flesta av dessa som ex ehrlichios, babesios, neosjukdom och harpest (när det sprids med fästingar) är dessbättre ovanliga hos människa.

Fråga från Ansgar: Jag undrar varför man inte kan utrota eller bekämpa fästingarna mer effektivt? Vore det helt omöjligt att designa ett bekämpningsmedel som inte dödar andra insekter?

Svar från Elisabet Lindgren: Man måste tänka sig noga för. Risken är att man dödar en massa bra insekter och djur som är viktiga för ekosystemen.

Fråga från Bo: Att skyddseffekten skulle vara god är också ett påstående med modifikation. År 2008 gick det nämligen inte att mörklägga vaccinets ineffektivitet längre eftersom ett stort antal TBE-vaccinerade människor hade drabbats av TBE. (6) ”Det är ju väldigt tragiskt när det inträffar men inte helt förvånande”, kommenterade den medicinska direktören på Baxter det skedda. (7) Hur ser du på att det är större risk att bli sjuk av vaccinet än att bli biten och drabbas av TBE??

Svar från Elisabet Lindgren: Självklart ska man vaccinera sig om man bor och vistas utomhus i högriskfästingområden. 1/3 av de som drabbas av TBE får livslånga men. Vaccin har liksom alla läkemedel biverkningar men är ändå ovanliga när det gäller just TBE vaccin som varit i bruk sedan 1980-talet.

Fråga från Henrik: Rekommendationerna för hur man avlägsnar fästingar från kroppen tycker jag varierar från år till år. Rycka ut, vrida ut osv. Vad är de senaste rönen?

Svar från Elisabet Lindgren: Bäst är att dra den rakt ut. Det viktigaste är att man inte pressar på fästingens kropp.

Fråga från Lisa: Från vilken ålder bör man vaccinera barn???

Svar från Elisabet Lindgren: Efter 1 års ålder. TBE ger dessbättre mildare symtom hos barn i förskoleåldern men det rekommenderas att man ska vaccinera barn som vistas i markerna i högriskområden.

Fråga från Jossan: Kan de övriga sjukdomarna du nämner bevisas i någon test för att få diagnos?

Svar från Elisabet Lindgren: Ja, en del av dem kan det. Som Borreliainfektion till exempel. Fråga din husläkare för närmare besked.

Fråga från Tobbe orienterare: Varför är risken för smitta mindre om man tar den inom 24 timmar? Överförs ingen smitta redan när den biter sig fast i början?

Svar från Elisabet Lindgren: När fästingen biter sig fast spottar den in blodförtunnande medel. I saliven finns smittämnen. Ju längre fästingen sitter fast och spottar desto mer smitta kan överföras.

Moderator:

Det har kommit några frågor om länkar till kartor på utbredning. Här finns några bra länkar med bland annat detta och mera:

http://www.webbhotell.sll.se/Global/Smittskyddstockholm/Dokument/PM-Anvisningar/TBE/TBE-information.pdf

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/tbe/

Fråga från Gunilla: Jag blir orolig för mina barnbarn, hela familjen åker till skärgården en vecka varje sommar. Min dotter tycker inte det är någon fara och att de inte behöver vaccineras eftersom de annars vistas i stan. Bör jag vara orolig? / Gunilla

Svar från Elisabet Lindgren: Det beror på var i skärgården de vistas. Viktigt är att man varje kväll checkar att inga fästingar finns på kroppen. Om de finns gäller det att avlägsna dem så fort som möjligt.

Fråga från kullgren: Hej, jag har tagit två sprutor emot TBE och har då en kvar. Är jag skyddad än så länge?

Svar från Elisabet Lindgren: Redan några veckor efter 2a sprutan har man ett skydd.

Fråga från Leif Lindau: Du nämnde att borreliainfektioner kan diagnosticeras med ett prov av husläkaren. Vad är säkerheten i detta prov?

Svar från Elisabet Lindgren: Diagnosen Borreliainfektion bestäms säkras genom att man har ett fästingbett med den typiska eksemet som sprids som en ring utanför själva bettstället. Då behövs inga blodprover utan disgnosen är säker och man bör få antibiotikabehandling. Om inget ringutslag finns kan man ta blodprov istället. Det är inte helt säkert eftersom det kan visa på en tidigare infektion.

Fråga från Maj-Britt: Jag har hört att det finns många biverkningar med TBE-vaccination. Stämmer det? Vilka är biverkningarna? Tänker på all erfarenhet som finns efter svininfluensa-vaccinationen. Vad ska man lita på?

Svar från Elisabet Lindgren: TBEvaccin har funnits sedan slutet av 80-talet och har förhållandevis lite biverkningar. Neuroasteni som var den svåra biverkan på svininfluensevaccinet gäller denna sjukdom/vaccin speciellt och inte andra vacciner.

Moderator: Och där ber vi att få tacka Elisabet Lindgren så mycket för hennes medverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.