Enligt brandmännens riksförbunds preliminära undersökning så saknas det 1 200 deltidsbrandmän om man vill komma upp till en dräglig arbetsstyrka.
– Den siffran är för att komma med näsan ovanför ytan och kunna hämta luft, säger Christer Nyberg, analytiker på brandmännens riksförbund.
Men enligt fackförbundet krävs det upp till 2 500 deltidsanställda för att fullt klara av bränderna i pressade lägen.
– Vi är upprörda för att man inte diskuterar den personalbrist vi har. Om vi var bättre bemannade hade vi kunnat häva omfattningen av bränderna vi ser nu betydligt tidigare, säger Nyberg.
”Kan vara så att kommunerna inte mäktar med”
Utöver att anställa fler brandmän vill man se bättre arbetsvillkor och att man från högre instans skärper kraven på kommunerna vad gäller räddningstjänstens operativa beredskap.
– Det behövs en kommission för att utreda hur svensk räddningstjänst mår. Det kan vara så att kommunerna inte längre mäktar med att ge medborgarna den operativa förmåga som de förväntar sig, säger Mikael Svanberg, ordförande för brandmännens riksförbund.
Vill du att man ska förstatliga räddningstjänsten?
– Jag vill inte dra det så långt. Men det är bara att titta på fakta, när det blir en nationell kris gör man halvdana insatser för att kompetensen skiljer sig mellan kommunerna.
– De italienska planen är inte räddningen längre.
”Blundat för problemet”
Samtidigt vill facket se ett ökat samarbete mellan berörda parter.
– Att man faktiskt öppnar upp och håller en diskussion där man samlar fakta och tar sig an problemet. För just nu har man blundat för detta i så många år. Det har varit ett lokalt problem från början som bara växt och nu blivit ett nationellt problem, säger Nygren.
Måste se till att det finns deltidsbrandmän
Flera räddningstjänster i landet har svårt att rekrytera deltidsbrandmän, och bland annat i eldhärjade Jämtland lider man brist på personal. Moderaternas tidigare justitieminister Beatrice Ask, som nu är talesperson i beredskapsfrågor, tycker inte att den sittande regeringen gjort tillräckligt för att täcka behovet.
– Vi måste se till att det finns deltidsbrandmän och regeringen behöver komma igång med åtgärder för rekrytering, hittills har man inte tagit några större initiativ, säger Beatrice Ask.