Finanskollaps skapar stor osäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Egentligen var det inte en fråga om utan snarare när den första jättebanken skulle gå omkull. Och att det skulle bli just Lehman Brothers har stått allt klarare den senaste tiden.

Trots det talar marknaden i dag om måndagen den 15 september som den svarta måndagen. Börserna faller dramatiskt, räntor och valutakurser åker jojo.

Men varför blir reaktionerna så kraftiga?

Delvis beror det naturligtvis på omfattningen. Lehman Brothers är USA:s fjärde största investmentbank och en kollaps av den magnituden får självklart hela systemet i gungning. Men mest handlar det om osäkerhet.

Fler kollapser att vänta

För bara några dagar sedan gick ju den amerikanska staten in och räddade bolånejättarna Freddie Mac och Fannie Mae, vilket fick finansmarkanden att dra en lättnadens suck.

I dag väljer alltså samma regering att låta en jättebank kollapsa, vilket skapar stor osäkerhet kring hur man agerar nästa gång. För flera banker kommer att hamna i samma situation innan krisen är över. En expert säger i dag i en intervju att 1.000 banker kan komma att gå under.

Klart är att vi inte sett slutet på krisen.

Man vad betyder då det här för den vanlige svensken?

Räntesänkning?

Dessvärre mer än man kan tro. För det första är det globala finanssystemet ett komplicerat system av ägande, investeringar och lån. Alla banker och kreditbolag är mer eller mindre involverade i varandra. Vilket märks tydligt en dag som denna, när alla aktörer försöker rädda vad som räddas kan.

Men i förlängningen är effekterna ännu större. Vi ser redan i dag hur räntorna faller. Dessutom spekulerar marknaden redan om nya ”nöd”-sänkningar av räntan, både från den amerikanska centralbanken och den europeiska. Det skulle troligen även tvinga den svenska riksbanken att sänka.

Det är ju naturligtvis glädjande för de svenska låntagarna som pressats hårt.

I den andra vågskålen ligger riskerna för hur det här påverkar konjunkturen. De flesta bedömare räknar med att dagens händelser snabbar på den kraftiga inbromsning i ekonomin vi redan ser. Att företag, inte bara i Sverige utan globalt, drar i handbromsen och det innebär enkelt uttryckt att väldigt många flera kommer att bli av med sina jobb framöver.

Robert Wiström, ekonomireporter Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.