• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Förtidspensioner ökar igen

Publicerad

Parallellt med att antalet sjukskrivna ökat de senaste åren har även fler gått över i förtidspension. Även om ökningen är blygsam ökar antalet nybeviljade förtidspensionärer igen. En orsak är att fler får rätt mot försäkringskassan. Men fortfarande är det få som vågar hoppas.

Martina Johansson bor med sin familj i ett hus i Ljungskile. Hon blev helt sjukskriven redan 2006 när binjurarna slutade fungera. Hon fick ligga ett halvår på sjukhus. Martina lider av den neurologiska sjukdomen ME/CFS – som inte syns på utsidan men som gör henne funktionsnedsatt.

– Jag får isolera mig eftersom jag är så infektionskänslig. Till exempel så duschar jag inte. Min kropp klarar inte det. Jag använder tvättlappar och får hjälp med håret. Men det blir inte smutsigt heller. Jag rör mig ju knappt och blir inte svettig eller smutsig på samma sätt, säger Martina Johansson.

Allt rasade med de nya reglerna

Martina är nu utförsäkrad för andra gången men har överklagat. Första gången var vid årsskiftet 2010. Trots läkarintyg beslutade Försäkringskassan att hon hade full arbetsförmåga. Det var då de nya sjukreglerna slog igenom.

Allt rasade för familjen Johansson. Mikael förlorade jobbet och de hade plötsligt inget att leva av. De hankade sig fram med hjälp från Diakonia och den lokala ICA-handlaren som gav dem bröd.

De försökte sälja huset för att få socialbidrag men buden de fick betalade inte bolånen.

– Skammen var så stor. Att inte kunna ge sina barn mat för dagen, inte kunna ge dem termobyxor till vintern. Det var en hemsk tid.

Fortfarande utan ersättning

Martina är nu utförsäkrad för andra gången och fortfarande utan ersättning från sjukförsäkringen. Men i dag har Mikael ett bra jobb och de är inte fattiga längre.

– Vi har gjort det mesta själv men jag har fått ett nytt kök, med mikrovågsugn och diskmaskin. Det är fantastiskt, säger Martina Johansson.

Och Martinas 16-åriga dotter ser också fördelar med att hennes mamma är sjuk.

– Hon finns ju alltid här. Men det är svårt att se sin mamma så sjuk, det blir jobbigt.

Hur ser du på att din mamma har skamkänslor?

– Jag tycker inte hon behöver skämmas. Hon vet om att vi inte tycker att det är hennes fel.

Fler domar ger fler förtidspensionerade

Redan 2012 fick Martina Johansson rätt. Men Försäkringskassan överklagade och i höst avgörs hennes fall. Och enligt Försäkringskassan har flera domar i förvaltningsrätterna bidragit till att fler nu får förtidspension:

– Det kom ju kammarrättsdomar som under 2011, och 2012 som påverkade Försäkringskassans praxis. Och vi har tillämpat nya riktlinjer sedan dess. Och det bör ha haft en viss effekt.

Toppåret 2004 beviljades 69.000 personer sjukersättning, eller förtidspension som det förut kallades. Efter det minskade antalet dramatiskt. Störst blev tappet efter att regeringen ändrade sjukreglerna 2008, och antalet nybeviljade var nere i knappt 8.000 år 2011. Men 2012 vände det upp igen – och även om det inte är så många, så får allt fler rätt till sjukersättning, eller förtidspension igen. Men familjen Johansson vågar inte hoppas.

Vad betyder det för andra om Martina får rätt?

– Det betyder att det kommer finnas ett prejudikat, det finns ett exempel som andra kan peka på och säga här har vi en person som hade precis den här situationen och hon fick rätt – då borde också jag få rätt, säger Mikael Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.