– Vi ser en aggressivitet och hänsynslöshet av den ryska ledningen. Nu senast i Ukraina men för några år sedan i Georgien. De argument som ryssarna anför kan de ju lika gärna använda för att hota Baltikum och i ett sådant läge så skulle Sverige och Östersjöområdet komma att beröras. Då främst Gotland, säger folkpartiledaren Jan Björklund.
Försvarsmakten gör samma bedömning och därför flyttas redan nu svenska plan till Gotland.
– Vi har valt att just nu basera delar av den ordinare incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef i ett pressmeddelande.
”Måste försvara Sverige”
Folkpartiledaren Jan Björklund tycker att det är viktigt att Sverige nu återgår till att försvara landets gränser. Enligt Björklund behövs det luftvärnskapacitet i Östersjön och stabsledning på Gotland. Volymen på markstridskrafterna är dessutom för liten, anser han.
– Vi måste ha ett luftvärn som är respektingivande, till exempel som det amerikanska patriotssystemet. Sedan behöver vi bygga upp en försvarskapacitet där vi kan mobilisera en större styrka än bara de som är heltidsanställda.
Vill du återinföra värnplikten?
– Vi behöver något mitt emellan där vi har yrkessoldater anställda som när de har varit anställda övergår till en reserv i tio till femton år. På så sätt kan man blåsa upp en mycket större styrka om hot uppstår.
Hot mot Baltikum mest överhängande
Anledningen till att Björklund vill ha ett större försvar på Gotland är ett scenario han ser framför sig att Ryssland, om man går in i de baltiska staterna, också ockuperar Gotland, för att förhindra att Nato får ett brohuvud. Frågan är hur troligt detta är.
– Men, man måste dimensionera brandkåren efter risken för brand, annars chansar man. Hur många trodde att Ryssland skulle gå in i Krim? Samma argument kan användas för Baltikum, säger Björklund.
Hur ser hotbilden ut i dag jämfört med för tio år sedan?
– Det tydligaste är ett hot mot Baltikum. Skulle Ryssland hota Baltikum på det sätt man hotat och gått in i Ukraina och Georgien dras hela Östersjöområdet in i en sådan konflikt. Gotland är allra mest utsatt i en sådan situation.
Försvarsmakten tonar ner
Men Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten, tonar ner hotet. Han säger att det inte är ovanligt att incidentflyg flyttas när det pågår stora militärövningar i närheten av Sverige.
– Det är helt normalt att vi vid sådana tillfällen flyttar fram incidentberedskapen, exempelvis till Gotland, för att underlätta luftövervakningen.
Men har inte hotbilden mot Sverige förändrats efter de senaste dagarnas händelser?
– Nej, det är inte vår bedömning.
Han vill inte säga mer om vad som flyttas till Gotland utom att det rör sig om ”ett antal Gripenplan”.